Hart voor de schepping: opkomen voor recht

Geschreven door Werkgroep Groene Kerk op . Gepost in Actueel

Met-plantjeGerechtigheid betekent zaken recht zetten. Jezus, laat dat zien als hij onderwijs geeft in de synagoge van Nazareth (Lucas 4: 16-19) Jezus vertelt waarom hij is gekomen: om armen de goede boodschap te geven, gevangenen hun vrijlating aan te kondigen, aan blinden het licht te geven en om verdrukten in vrijheid te laten gaan. Hij is diep bewogen met mensen. Als de discipelen op pad worden gestuurd krijgen ze dezelfde opdracht mee. Verkondig het evangelie, genees de zieken en zet recht wat niet goed is. "Want om niet hebben jullie ontvangen, en om niet moeten jullie geven!" (Matteus 10: 8) Als navolger van Jezus worden we opgeroepen om hetzelfde te doen. Er is veel onrecht in de wereld, en dat roept ons op om recht te zetten! Bij het opkomen voor recht is het niet alleen belangrijk wat je zegt, maar nog meer wat je doet. Bij het navolgen van Jezus raak je betrokken bij de gebrokenheid van deze wereld. Een voorbeeld: Vaak onbewust vergaren wij 'schatten door onrecht verkregen' Denk dan bijvoorbeeld aan chocolade, koffie, mobieltjes en andere producten waar slavernij aan kleeft. Wij willen vaak zoveel mogelijk spullen voor een zo laag mogelijke prijs! Maar dat gaat wel ten koste van mensen die worden uitgebuit, die zelfs met een volledige baan nog onder de armoedegrens leven.

TIP:
Wat wij hieraan kunnen doen? Open uw/je hart voor de medemens, ver weg en dichtbij! Het is helemaal niet moeilijk om te helpen bij de voedselbank, je eenzame buurman op de koffie te vragen of eerlijk voedsel te kopen (Fairtrade chocolade, koffie, bananen; www.fairtrade.nl/producten of www.goedewaar.nl).
De vraag is: Laat u/ jij hierdoor je leven verrijken? Heeft u hart voor de schepping?

Werkgroep groene kerk