Hart voor de schepping: Voedselverspilling

Geschreven door Werkgroep Groene Kerk op . Gepost in Actueel

Met-plantjeIn Nederland wordt er ongeveer 800 miljoen kilo weggegooid aan etenswaren. Omgerekend is dit ongeveer 155 euro per persoon per jaar aan eetbare etenswaren! We zien onszelf niet als grote verspillers, maar alle kleine restjes die we weggooien zijn op jaarbasis een hele bult! Hoe dankbaar gaan wij om met wat God ons geeft? In Joh 6:12 leert Jezus ons om geen voedsel verloren te laten gaan. We willen u graag een handreiking doen om bewust met voedsel om te gaan uit dankbaarheid en om de afvalberg te reduceren. De betekenis van THT en TGT: Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen snel geneigd zijn iets weg te gooien als de aangegeven datum op de verpakking verstreken is. Een natuurlijk gedrag, want die datum staat er natuurlijk niet voor niets. Maar hierin is direct al een grote winst te halen, want er is een verschil tussen THT en TGT.

Tenminste Houdbaar Tot (THT): Heel vaak wordt voedsel weggegooid als de THT-datum verstreken is, natuurlijk tot grote vreugde van de voedselindustrie. Maar THT wil niets meer zeggen dan dat de fabrikant de kwaliteit van het product tot die datum garandeert. Na die datum is het dus niet bedorven. Bij een THT-datum is het dus verstandig om op je zintuigen af te gaan, en de datum verder te negeren. Overigens zijn de meeste van deze producten véél langer houdbaar door alle chemische toevoegingen, maar dat verteld de fabrikant natuurlijk niet.

Te Gebruiken Tot (TGT): Deze aanduiding kun je maar beter niet in de wind slaan. Je ziet een TGT datum vaak op verpakkingen staan met zeer bederfelijke waar, zoals groenten en verse zuivelproducten. Als de datum verstreken is, kun je het dus maar beter weggooien om voedselvergiftiging te voorkomen.

Wat kun je thuis doen?
Als we thuis niet beginnen met voedselverspilling tegengaan, en de kinderen hiermee opvoeden, dan is het einde zoek en zal er nooit iets veranderen. Ik wil je hierbij een aantal belangrijke tips meegeven om thuis de voedselverspilling zo veel mogelijk tegen te gaan.

1. Als het fruit in de fruitschaal niet snel genoeg gegeten wordt, is het al snel overrijp en wordt het vaak weggegooid. Dat is beslist niet nodig, want dit kun je nog prima gebruiken bij het maken van bijvoorbeeld een smoothie of een lekkere shake.
  2. Groenten die wat vlekjes gaan vertonen zijn nog prima te gebruiken in bijvoorbeeld de soep of in een stoofpotje.
  3. Maaltijdrestjes worden vaak in de koelkast bewaard, als het al niet direct weggegooid wordt. Nadeel is dat het na een paar dagen vaak alsnog weggegooid wordt. Het is een beter plan om restjes in te vriezen. Later kun je deze dan weer prima gebruiken.
  4. Richt je koelkast op een slimme manier in door de net gekochte producten achteraan te zetten. Alleen op deze manier worden de 'oude' producten eerst gebruikt. Vooral de kinderen pakken natuurlijk wat het eerste voorhanden is.
  5. 5) Op het moment dat je boodschappen gaat doen, is het verstandig om een lijstje te maken. Maak dit lijstje naar aanleiding van het menu wat je voor de hele week vastgesteld hebt. Vergelijk dit met de voorraad die je hebt. Op deze manier koop je nooit te veel en hoeft je nooit iets weg te gooien omdat het over datum zou zijn.
  6. Een van de meest weggegooide dingen is brood. Reden: droog brood, wat natuurlijk niet erg lekker is. Als je brood koopt, gesneden wel te verstaan, kun je deze het beste direct invriezen. Zo kun je bij de broodmaaltijd exact het aantal benodigde sneetjes op tafel zetten, die overigens heel snel ontdooit zijn. En heb je dan toch droog brood? Wat dacht je van wentelteefjes of geroosterd broodje?
  7. Voor nog meer tips, zie www.voedingscentrum.nl/ koken met restjes en kliekjes! We hopen als Werkgroep Groene Kerk dat u zich bewust wordt van wat u aan etenswaren in de vuilnisbak gooit! (en dan hopen wij: wel in de gft kliko!)

Werkgroep groene kerk