Afscheidswoord van ds. Schaap

Geschreven door Ds. W. Schaap op . Gepost in Predikanten

Omdat mijn contract als bijstand in het pastoraat per 1 juli afloopt, is het een goed moment om in dit kerkblad enkele woorden te schrijven ten afscheid. Toen mij gevraagd werd om ds. Marchall, die onverwacht werd getroffen door een herseninfarct, te vervangen, heb ik direct ja gezegd. Ik wist toen nog niet, dat de tijdelijke hulp zou verlengd worden tot nu bijna vier jaar. Ik heb dit terugkijkend als een geschenk van God ervaren. In mijn emeritaat nog zolang te mogen werken in een bloeiende en groeiende gemeente.

Nu ds. Jaap Hansum in dit kerkblad vraagt om ervaringen van genade te delen, mag hij dit in de dankdienst opnemen. Misschien was wel het hoogtepunt de avondmaalszondag van 21 mei jongstleden. Samen met zoveel gemeenteleden, van wie er velen aan tafel zaten met wie ik in die jaren een band had opgebouwd, het brood uit de hemel te mogen delen en de wijn van het koninkrijk te mogen drinken, was een feest. Een echte eucharistie. Een ware dankzegging voor de liefde en de genade van de Heer. Bovendien was het zo mooi om in het pastoraat onder ouderen hun levensverhalen te mogen horen, te ervaren hoe velen hun vreugde, hun vragen, hun twijfels, hun geloof en ongeloof wilden delen. Hetzelfde gold voor de Bijbelkringen op de dinsdagavonden en de dondermiddagen. Wat een openhartigheid heb ik ook daar mogen beleven.

Met dankbaarheid kijk ik ook terug op de betrokken samenwerking met de kerkenraad en met name de ouderlingen. In vergaderingen en tijdens hun dienst tijdens rouw- en trouwdiensten. Wat een pracht stel mensen.

Het was ook heel bijzonder, dat ds Jaap Hansum mij volkomen vrijliet in de manier waarop ik mijn werk meende te moeten doen. En mij zelfs huwelijksdiensten toevertrouwde. Voor dit alles dank ik u als gemeente, als kerkenraad en als collega van harte.

Ik had mij voorgenomen iedereen die intussen in mijn privékaartenbak stond genoteerd nog een keer te bezoeken. Omdat de perikelen van de niersteen, en de gevolgen daarna mij beperkten, zal dat helaas niet lukken. Mijn excuses daarvoor. Maar ik neem mij voor om toch ook in juli hier en daar nog een bezoekje te brengen. Ook al is mijn contract afgelopen. Ik ben dankbaar, dat ik nog wel af en toe in de gemeente mag voorgaan en wens mijn opvolger dhr C. Kroon van harte geluk met het mogen werken in uw gemeente.
Hartelijke groet, Ds. Wim Schaap