Wij zijn een Groene Kerk

Geschreven door Taakgroep Groene Kerk op . Gepost in Taakgroepen

'Wij zijn een groene kerk '
Misschien is het u al opgevallen, misschien heeft u het nog niet gezien, maar wanneer u de kerk uitloopt ziet u bij de uitgang een bordje met daarop de tekst 'wij zijn een groene kerk'.

Logo-Groene-kerk

Onlangs heeft de gemeente zich aangesloten bij de Groene Kerkenactie. Inmiddels doen zo'n 140 kerken mee om actief bij te dragen aan het duurzamer maken van de kerk. Ook de Maranathakerk is daar nu bij aangesloten. Kijk het eens na op hun site: www.groenekerken.nl.

Wat zegt dat nu? Niet dat we al 100 % duurzaam zijn. Nee, we zijn op weg om duurzaam te worden en we beloven om daarin elk jaar stappen te maken. We zijn op weg als kerkgemeenschap om daarin concreet stappen te ondernemen.

Stappen, die gaan over hoe we de kerk beheren. Daarvoor is ook contact met de kerkrentmeesters, die duurzaamheid ook hebben opgenomen in hun beleid. In de uitbouw van de kerk is bewust nagedacht over duurzaamheid in de vorm van o.a. verlichting. Je kunt dan denken aan verwarming van de kerk, energie opwekken d.m.v. zonnepanelen, of aan bewust inkopen doen, waardoor we de aarde niet uitbuiten, maar daar zorg voor dragen. Op de website van de groene kerken staat een handige toolkit, die de kerkrentmeesters erg van dienst kan zijn.

Als werkgroep groene kerk hebben we ook activiteiten georganiseerd die helpen om bewust om te gaan met de schepping, met ons voedsel.

In januari 2018 start de Michacursus: een zestal bijeenkomsten waarin we heel concreet aan de gang gaan met bovenstaande thema's. Hoe kunnen we in je alledaagse leven recht doen aan de armen, aan de schepping; Dichtbij en ver weg. De tekst uit Micha "Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de HEER van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God." (Micha 6:8) vormt het uitgangspunt. Hartelijk hiervoor uitgenodigd.

Ook hebben we een bijdrage in de workshops van de vrouwendag; is er een kookworkshop biologisch koken, etc. Meld je vrijmoedig aan via de website, het V&T programma.

Groene kerk zijn is geen hobby, maar betekent zoeken naar recht. We hebben de aarde in bruikleen. God heeft ons deze mooie schepping gegeven, die momenteel zwaar onder druk staat. We hebben de aarde geleend van onze kinderen, onze kleinkinderen, aan wie we de aarde nalaten en die de consequenties van ons handelen erven.

Ook de armen van deze wereld lijden nu al het meest onder de gevolgen van onze manier van leven. Groene kerk zijn betekent dus ook en vooral: zoeken naar gerechtigheid. We willen u daarom uitnodigen om mee te doen in deze beweging.

Iedere keer wanneer u in de kerk bent geweest en weer naar huis gaat kunt u dat bordje 'wij zijn een groene kerk" zien. Dat bordje is geen triomfantelijk uithangbord, het is een spiegel, waarin we elke week even kunnen kijken om ons bewust te worden en ons leven naar te richten: hoe kunnen wij als gewone gemeenteleden ons levenspatroon van stap tot stap omvormen, zodat ons leven in overeenstemming is met ons christen-zijn. Zo gaan we als gemeente als geheel en ieder gemeentelid afzonderlijk op weg. Groen doen is recht doen. De aarde is immers van de Heer.

Tenslotte: heb je suggesties, heb je bepaalde ervaringen of ideeën, laat het ons weten: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Werkgroep groene kerk:
Alie van Asselt, Evelien van Heerdt, Wim Pipping, Miranda Boels, Marianne en Kees Verduijn