Hart voor de schepping- Bezoek aan Franciscaans milieuproject.

Geschreven door Werkgroep Groene Kerk op . Gepost in Taakgroep Vorming en toerusting

2017-05-06-GroenekerkZaterdag 6 mei is een groep mensen vanuit onze kerk vertrokken naar de biologische tuin van ons gemeentelid Alie van Asselt. We kregen van haar heerlijke lekkernijen voorgeschoteld uit eigen tuin en versgebakken brood. Aansluitend kregen we een kleine rondleiding door haar verzorgde tuin. Toen we de smaak te pakken hadden zijn we vertrokken naar het landgoed Stoutenburg. Sinds 1 januari 1991 leeft en werkt op dit landgoed de Stichting Franciscaans Milieuproject.

Deze leefgemeenschap heeft als doel om de relatie tussen mens en natuur te verbeteren vanuit een religieuze basis. Achterliggende gedachte is dat deze relatie ernstig verstoord is geraakt en daardoor veel problemen oplevert zowel voor de mens als voor de natuurlijke leefomgeving. Op het landgoed van elf hectare wil de Stichting mensen kansen bieden hun relatie met de natuur en het milieu te herstellen. Marco Ganzeman heette ons welkom en vertelde over hun uitgangspunten en aan de hand van een rondleiding liet hij zien hoe de gemeenschap leeft en werkt.

De Franciscaanse Leefgemeenschap is geïnspireerd op het leven van Fransciscus van Assisi, een heilige die leefde voor de Armen en de Aarde. Franciscus liet al zijn bezittingen achter en ging leven op een scheppingsvriendelijke manier. Deze manier van leven heeft deze gemeenschap ook voor ogen. Samen met veel vrijwilligers wordt de biologische tuin onderhouden die voorziet in de dagelijkse voedselvoorziening. Door samen te werken in de natuur wordt de verbondenheid met alle dieren, mensen en planten versterkt zoals God het in beginsel bedoeld heeft.

Paus Franscicus, ook geïnspireerd door Franciscus van Assisi, heeft een encycliek geschreven Laudato Si, over het omgaan met de schepping.
Marco Ganzeman vertelde dat het dagritme van deze leefgemeenschap lijkt op dat van een kloosterleven. De dag begint met een gezamenlijke opening (veelal in de natuur) daarna samen ontbijten. In de ochtend gaat ieder aan zijn eigen taak werken, bijvoorbeeld de tuin, wassen, klussen enz. Lunchen wordt weer gezamenlijk gedaan met aansluitend een siesta. Daarna weer ieder aan zijn taak. Om half zes is er een stille tijd en daarna de gezamenlijke maaltijd. De dag wordt afgesloten met een meditatie.

Om ook nog iets geld in de kas te brengen, verhuren ze gedeeltes van het landhuis voor groepen die samen willen komen. De groepen worden door de leden zelf verzorgd met biologische maaltijden uit eigen tuin tegen een kleine vergoeding. We kregen een rondleiding door het kasteel en de prachtige moestuin. Na een afsluitend kopje koffie en een bedankje van onze kant zijn we geheel onder de indruk naar huis gereden.

Wat kunnen wij hiervan leren? Leven wij met alle schepselen zoals God het bedoeld heeft? Leven wij voor de Armen en de Aarde? Respect voor mens, dier en plant kan dus!
Op de site (www.stoutenburg.nl) vindt u nog veel meer interessante informatie.

Werkgroep Groene Kerk.

IMG 20170506 173151 (Kopie)IMG 20170506 173114 (Kopie)

IMG 20170506 163038 (Kopie)IMG 20170506 161622 (Kopie)