Bezoek aan de Werelddag

Geschreven door Taakgroep ZWO op . Gepost in Taakgroep ZWO

2017-WerelddagVerhalen uit Nigeria, Colombia en Syrië. Gebed voor de kerk in Egypte. Samenzang. Presentatie van het boek 'Mensen van Hoop', een nieuwe uitgave van Kerk in Actie. Op zaterdag 22 april stond de gastvrije Immanuëlkerk in Ermelo in het teken van de Kerk in Actie Werelddag. Onder de bezielende leiding van Kathleen Ferrier kwamen verhalen vanuit de hele wereld tot leven in een kerkzaal in Ermelo. Een paar leden van de ZWO bezochten de Werelddag. Een fijne dag om verhalen te horen vanuit de hele wereld. In de middag konden we twee verschillende workshops volgen. We bezochten de workshop 'Booming China! En de kerk?' Hierover leest u meer in het volgende kerkblad. Verder bezochten we een workshop over Pakistan. Een goede gelegenheid om meer te weten te komen over het land van ons ZWO project. De workshop werd gegeven door Kor Grit. Kor is afwisselend werkzaam in Pakistan en Nederland. In Pakistan doet hij onder begeleiding van het Christelijk Studie Centrum in Rawalpindi onderzoek naar de relaties tussen Pakistaanse christenen en andere Pakistanen. In Nederland studeert hij als assistent onderzoeker aan de Universiteit Utrecht.

In Pakistan leven 180 miljoen mensen. 40% van de bevolking in leeft onder de armoedegrens en moet rond komen met minder dan 2 dollar per dag. 80% is soenniet, 15% sjiiet, 2% is hindoe en 2% is christen. Dat betekent dat er 4 miljoen christenen zijn in Pakistan. Het overgrote deel van de bevolking is islamitisch. Voor de christenen is het belangrijk dat het christendom is ontstaan vóór de koloniale tijd (gesticht door de discipel Thomas, dus niet overgekomen uit het westen) Dat betekent dat het christendom er eerder was dan de islam. Zouden beide religies dan niet evenveel recht hebben om in alle vrede en met respect voor elkaar samen te leven in plaats van elkaar naar het leven te staan? Helaas is dat niet het geval. De christenen zijn een minderheid en nemen een tweederangs plaats in. Na 11 september is deze situatie alleen maar verslechterd. Aanslagen op christenen en christelijke doelen veroorzaken veel onrust. Religieuze minderheden worden benadeeld op grond van de 'Wet tegen Godslastering'. Daarnaast is er in het algemeen een steeds grotere wetteloosheid in het land. Een groot deel van de Pakistaanse christenen voelt zich geïsoleerd. Ze voelen zich niet gesteund door de wereldwijde gemeenschap. Ze hebben een moeizame relatie met zowel de moslims als de overheid. Ze 'vechten' voor een goede relatie met beide partijen.

Het Christelijk Studie Centrum wil de positie van de christelijke minderheid in Pakistan versterken en gesprekken en activiteiten met de moslims organiseren. Deze interkerkelijke organisatie voor onderzoek organiseert workshops, cursussen en interreligieuze uitwisseling. De laatste jaren legt het centrum meer accent op het dagelijkse samenleven van christenen en moslims op straat en op het werk. Dat komt terug in het cursusprogramma en in het advies aan kerken. Dit gebeurt samen met de kerk in Pakistan, die verschillende mogelijkheden tot christelijk onderwijs aanbiedt. Met onderwijs hoopt het kerkbestuur christenen ook uit de armoedespiraal te halen. Op deze christelijk scholen wordt ook islamitische les gegeven, omdat dat verplicht is. Een situatie die voor ons moeilijk is voor te stellen. Daarom werden we als deelnemers van de workshop in kleine groepjes verdeeld en kregen we een paar praktijksituaties om te bespreken. Bijvoorbeeld: Zou men hier in Nederland op een christelijk school open staan voor islamitische les? Of: Stel dat een christelijk meisje wil trouwen met een Islamitische jongen. Hoe zou jij als ouderling van de kerk deze ouders en dit meisje begeleiden als ze voor een gesprek bij de kerk aankloppen? Pasklare antwoorden zijn er niet. Vooral goed naar elkaar luisteren is belangrijk. Het was weer een leerzame en inspirerende Werelddag in Ermelo.

We gingen naar de Werelddag en namen mee ......
In de hal van de kerk hangt een brievenbus met het opschrift 'ZWO'. Hier kunt u uw postzegels, kaarten in doen. In de afgelopen tijd was er een behoorlijke hoeveelheid door u bijeen gebracht. Met maar liefst 6 dozen vol met postzegels en kaarten gingen we op 22 april naar De Werelddag. 'Ja, het loopt wel iets terug, maar het brengt toch nog altijd veel geld op hoor!', verzekerde de mevrouw die de dozen in ontvangst nam, ons. Fijn dus, dat u blijft sparen. We hebben nog wel een vriendelijk verzoek. Lever alleen kaarten en postzegels en in die op onderstaande inzamelingswijzer staan. Dat bespaart ons erg veel uitzoekwerk!

Inzamelingswijzer:

• Onbeschadigde enkele ansichtkaarten met of zonder postzegel met aan de ene kant een afbeelding en aan de andere kant (ruimte voor) adres en frankering. Dus geen enkele kaarten die in een envelop verzonden moeten worden.
  • Dubbele kaarten met afbeeldingen van Anton Pieck, 'Voor het kind' en 'Stichting Kinderpostzegels'. Andere dubbele kaarten kunnen niet gebruikt worden
  • Zelfgemaakte kaarten.
  • Geboortekaartjes
  • Postzegels. Ook complete verzamelingen. Nooit postzegels van ansichtkaarten afweken of afscheuren. Afknippen met rand van minimaal één centimeter rondom.
  • Buitenlands en oud Nederlands geld, mobieltjes, lege cartridges en toners. Graag apart verpakken. Geen toebehoren als snoeren en hoesjes en geen huistelefoons.