Ontmoeting met Jasper Maas in Ghana.

Geschreven door Ben Hazeleger op . Gepost in Taakgroep ZWO

Enkele maanden geleden vroeg Kerk in Actie om speciale aandacht voor een project in Noord Ghana waar Jasper Maas is uitgezonden om ondersteuning te bieden aan het Presbyterian Lay Training Centre in Tamale. Als ZWO Lunteren hebben we naar aanleiding van dit bericht een gift overgemaakt voor dit project.

Begin maart waren Gerjo en ik in Tamale om onze dochter, schoonzoon en net geboren kleinkind te bezoeken. Nu komt het niet vaak voor dat we een door ons ondersteund project kunnen bezoeken, dus ik heb de gelegenheid aangegrepen om Jasper Maas op te zoeken. Dat was niet ingewikkeld, zijn echtgenote Mary is een collega van onze dochter Joanne en zij kwamen op kraambezoek in de tijd dat wij er waren.

Foto 1: Jasper Maas en zijn vrouw Mary bij het trainingscentrum
Foto 2: Les in het trainingscentrum

Jasper heeft mij het trainingscentrum laten zien en ik heb een training meegemaakt voor mensen die vanuit de kerk werken in de gezondheidszorg/maatschappelijke dienstverlening. De kerk in Ghana is direct betrokken bij zorg en onderwijs, zij hebben hun eigen scholen en ziekenhuizen, betalen en trainen hun eigen mensen.

Ik was onder de indruk van hun betrokkenheid en motivatie. Vanuit hun christen zijn zetten deze mensen zich met hart en ziel in voor hun medemens. Niet alleen omdat het hun baan is, maar vooral ook omdat zij het hun opdracht zien zich in te zetten voor hun medemens, zij noemen het “social evangelism”.
Ik moest denken aan het Micha project waar Ruth Alvarado uit Peru bij betrokken is. Hierbij gaat het om een integrale missie, waarbij de kerken opgeroepen worden om zich niet alleen met de spirituele kant van de mensen bezig te houden, maar zich ook in te zetten voor de strijd tegen armoede en onrechtvaardigheid.

Voor meer info over het Presbyterian Lay Training Centre in Tamale zie: http://jaspermaas.blogspot.nl/ . Een prachtige site met veel foto’s en filmpjes over hun leven en werken in Noord Ghana.

Ben Hazeleger