Maak kennis met...Mevrouw Lam

Geschreven door Rogine van Ede op . Gepost in Maak kennis met

kennismakenMaak kennis met... Mevrouw Lam

Mag ik me even voorstellen?

"Zolang mogelijk zelfstandig blijven zou ik zeggen."

Al vanaf 1932 woon ik in Lunteren maar ik ben geboren in Utrecht. Dat was in 1920 want ik ben al 95 jaar. Dat was wel een andere tijd hoor! Samen met mijn ouders ben ik naar Lunteren gegaan. Op jonge leeftijd heb ik een diploma gehaald voor naaister. Daarna ben ik als baakster (tegenwoordig kraamverzorgster) gaan werken samen met mevr. Vliem. (bekend onder de ouderen van Lunteren).
Ik kwam alleen voor moeder en kind hoor, meer niet! Dit heb ik heel lang gedaan. Ook hebben we nog een tijdje pension gehouden aan de Dorpsstraat. Ik kom nog zelfstandig met mijn auto naar de kerk en daar ben ik blij om dat dát nog kan. Zolang mogelijk zelfstandig blijven zeg ik maar. Soms willen mensen me helpen met opstaan maar dat hoeft echt niet. Ik woon nog op mezelf, fijn is dat mijn dochter naast me woont en daarnaast mijn kleinzoon die beiden een steun voor me zijn.

Hoe bent u in de Maranathakerk terecht gekomen?
De start was bij de Molenpol in de kapel met ds. van Schuppen als predikant. Later werd deze ruimte gebruikt als garage. Vanaf het begin ben ik daar naar toe gegaan en voelde me daar prima thuis.

De Maranathakerk is voor mij?
Nou, ik ga niet meer naar de jeugddiensten hoor! Dat heb ik nog wel lang gedaan maar dan was ik de enige oudere. Het wordt wel wat moderner maar ik ben op zondag altijd op tijd wakker om naar
de kerk te gaan en als er een avondmaalsviering is vind ik dat fijn. Op latere leeftijd heb ik nog belijdenis gedaan dat was in 1992 en ik was de enige!

Bent u zich altijd bewust geweest van Gods Liefde?
Als kind niet hoor! We moesten lopend naar de kerk en dat was helemaal aan de andere kant van Utrecht. En het duurde altijd héél lang. Als kind weet ik nog dat ik op een stoofje met kooltjes zat bij
mijn opa en oma en dat het bijbel lezen wel héél lang duurde. En lachen op een foto ... dat mocht niet!

Welke bijbel gedeelte is voor u bijzonder en waarom?
Ik kijk dankbaar terug op mijn leven. Dankbaar dat ik zo lang voor mijn man mocht zorgen. God is altijd een troost voor me geweest!

Wat was het mooiste cadeau wat u als kind heeft gekregen?
Een suikerbeest! Soms nam iemand dat mee als ze op visite kwamen.

Wat deed u vroeger als kind op zondagmiddag?
Spelletjes want t.v. en radio was er niet. En de pelpinda's kwamen op tafel.

Als u terug kijkt op uw leven wat heeft dan de meeste indruk bij u achter gelaten?
Ik weet nog heel goed dat mijn neef plotseling overleed toen hij bij ons thuis op de bank zat. Ik stond als aan de grond genageld en een paar dagen later overleed mijn schoonzoon. Dat waren moeilijke momenten

Als u voor a.s. zondag een lied zou mogen opgeven welk lied zou dat dan zijn?
Abba Vader, daar hoef ik niet lang over na te denken.