Maak kennis met...Herman van de Kaa

Geschreven door Rogine van Ede op . Gepost in Maak kennis met

Kaa-Herman-van-deLijfspreuk: "Wij houden van verandering"

Mag ik me even voorstellen?

Geboren Lunteraan. Leeftijd 89 jaar. Getrouwd in 1952, de crisisjaren. In het schildersbedrijf "Van de Kaa" wat gevestigd was aan de Dorpsstraat, heb ik al vroeg mijn sporen nagelaten. Al heel jong hielp ik mijn vader in de

zaak. Dit bedrijf wat al sinds 1885 bestaat heeft 3 generaties meegemaakt. De familie heeft altijd aan de Lunterse Kade gewoond. Vandaar de naam "Van de Kaa ". Wij hebben 3 kinderen, 8 kleinkinderen en 7  achterkleinkinderen.

Dankbaar ben ik de Eeuwige elke ochtend als ik wakker word en mijn handen mag openen voor een nieuwe dag. Dat is niet mijn verdienste maar dank ik aan Hem. Dat gegeven ligt buiten mezelf. Het Joodse denken spreekt me erg aan.

Eén van de oprichters van de Maranathakerk bent u geweest. Klopt dat?
Ja, één van de. We kerkten in de oude Hervormde Kerk en mochten daar na kerktijd een jeugddienst organiseren. Van half 12 tot half 1. Deze jeugddiensten stonden aan de basis van de Maranathakerk.

Heeft het geloof altijd een belangrijke rol in uw leven gespeeld?
Ik ben vrij liberaal opgevoed. Bij ons mocht er altijd gediscussieerd worden. Ik had een beschouwende vader en wanneer ik impulsief reageerde kwam hij met een verzoek. "Ik stel je twee vragen en wil graag dat je daar morgen op terug komt." Tot mijn 12e levensjaar hoefde ik niet naar de kerk. Tot op een dag hij me de vraag stelde: "Herman, ik zou het op prijs stellen als je 1x op een zondag naar de kerk ging". En ja, wat doe je dan? De catechisatie was in die tijd een monoloog van de predikant. Voor mij die gewend was dat je mocht discussiëren was dat een lastig gegeven.

Welk moment was voor u het meest bijzondere in uw leven?
Dat zijn wel de oorlogsjaren geweest. Van mijn 14e tot mijn 19e was dat. Een indringende tijd, voor een deel bepalend geweest voor mijn leven. Het besef dat ook ik voor het vuurpeloton had kunnen staan in plaats van die ander.

Wat bent u kwijt geraakt in uw leven en wat hebt u gevonden?
Tot mijn 25e/ 30e levensjaar wilde ik graag mijn gelijk halen tijdens de discussies over geloofsgedachten. Dat ben ik kwijt geraakt en heb de betrekkelijkheid van mijn eigen mening terug gevonden.

Het mooiste cadeau wat u als kind gekregen hebt?
Dat was de bolderkar die ik van mijn grootvader kreeg.

Als u weer naar school zou gaan welke studie zou u dan volgen?
Ik zou nu voor een technische kant kiezen. Maar ook de theologische/ filosofische kant spreekt me aan.

Waar bent u het meest trots op?
Daar wordt niet lang over nagedacht: "dat is mijn vrouw, ze is altijd een steun voor me geweest en heeft een bijzonder sterk karakter."

Welke persoon heeft de meeste invloed in uw leven gehad?
Dat is wel mijn vader geweest. Een bijzondere man!

In welke persoon van de Bijbel herkent u zich het meest? Of welk Bijbelgedeelte/ boek
Het Bijbelboek Prediker vanwege de betrekkelijkheid Hoofstuk 9:13-17 gaat over een prediker die het verhaal van een klein stadje dat wordt belegerd verteld. Een eenvoudig man uit het volk heeft de oplossing. Maar niemand luistert. Liever luistert de bevolking naar het geschreeuw van de dwaas. De onaanzienlijke man die niet wordt opgemerkt maar die wel wijze dingen zegt en voor een oplossing kan zorgen.

U mag zondag een lied opgeven. Welk lied wordt dat?
Beiden zijn het direct met elkaar eens. Dat wordt het lied uit het liedboek 416 Ga met God en Hij zal met je zijn.