Maak kennis met...Ernst van Maanen

Geschreven door Rogine van Ede op . Gepost in Maak kennis met

Maanen-ErnstvanMag ik me even voorstellen?
Ernst van Maanen, gelukkig getrouwd met Ellen en de trotse vader van Anne (14) en Aaron (11). Zo'n 40 jaar geleden ben ik geboren in De Bilt. Na gewoond te hebben in Woudenberg, Scherpenzeel, Erding (Duitsland) en weer in Scherpenzeel, wonen nu we sinds 6 maanden met plezier in het buitengebied van Lunteren. Naast mijn werk in een commerciële rol bij een Amerikaans IT bedrijf ontspan ik graag door met m'n handen bezig te zijn (klussen in en om huis..) en te sporten (mountainbiken, hardlopen, en/of zwemmen).

Welk moment was voor jou bijzonder?
Ik heb niet echt één moment. Voor mij zijn dat juist de kleine momenten die soms zomaar ontstaan in een ontmoeting. Een goed glas wijn en een gesprek wat me altijd bij zal blijven bijvoorbeeld. Waar ik ook aan denk is het team waar ik mee samen werk. Of aan die ene keer dat er een nacht doorgewerkt moest worden. Bijzondere gesprekken ontstonden er. Deze mensen heb ik niet meer ontmoet maar het gesprek is me bij gebleven.

Wat was het moeilijkste wat je bent tegen gekomen?
Over deze vraag had ik al wat nagedacht en eigenlijk zit hier een dankbaar mens. Echte moeilijkheden zijn er niet in mijn leven.

Op welke manier ben je betrokken geraakt bij de Maranathagemeente?
Op het moment toen men hoorde dat we naar Lunteren zouden gaan was de reactie: "Oh, dan zul je wel bij de Maranathakerk belanden." Dat was voor ons niet vanzelfsprekend en ons plan was om in de verschillende kerken een kijkje te nemen. We zullen zien... was onze reactie. Na het eerste bezoek was het wel duidelijk. We zijn gebleven! Mooi van de gemeente is dat deze op zoek is naar nieuwe vormen terwijl de kernboodschap blijft. Dat spreekt ons aan.

Als je iets zou kunnen veranderen, wat zou dat zijn?
Dan zou ik meer nuance wensen. Als we over muurtjes heen durven kijken zien we dat het veel thema's niet zo zwart /wit zijn als het op het eerste gezicht lijkt.

Wat zijn je ervaringen met de activiteiten in de gemeente o.a. de mannen activiteiten.
Ook al zitten we nog niet heel erg lang in Lunteren had ik al wel snel contact met andere mannen uit de gemeente; via het mannenontbijt, de vuurkorfavond, en uiteraard op de laatste mannenavond waar ik zelf gastheer mocht zijn. Niet alleen leuk maar ook belangrijk denk ik om zo samen gemeente te zijn!

Heeft het geloof altijd een belangrijke rol in je leven gespeeld?
Het geloof is er eigenlijk altijd wel geweest maar tot ongeveer m'n 18e levensjaar speelde het niet echt een rol. Ik kwam in een kritische omgeving terecht en ben op zoek gegaan naar mijn identiteit. Later ontdekte ik dat z.g. toevalligheden geen toeval konden zijn. Was hier sprake van leiding? Ik had het niet door terwijl de Heer allang hierin aanwezig was. Dus ja vanaf die tijd kreeg het geloof een belangrijke rol in mijn leven.

Wat zijn je kwaliteiten /talenten / gaven?
Dat zou je aan Ellen moeten vragen ... Jammer ze is net even weg. Ik denk dat ze zou zeggen dat ik goed ben in de omgang met mensen! Dat ik vol ideeën zit en veel energie heb!

Stel je zou een dag mee mogen lopen en een kijkje nemen in iemands leven. Bij wie zou dat zijn?
Als het zou kunnen dan denk ik aan Dietrich Bonhoeffer. Ik heb veel respect hoe hij onder die omstandigheden kon blijven staan. Hij hield zijn rug recht. Bijzondere man geweest!

In welke persoon van de Bijbel herken je je het meest?
Jozef die wél in de wereld was maar niet van de wereld. Hij behield zijn relatie met God onder al die verschillende omstandigheden. Van het zich verworpen weten door zijn broers tot aan het rijk bij de koning. Wat ik hier uit haal / leer is:
1: Pas je aan in een situatie
2: Blijf dicht bij God
3: God blijft bij jou
Ik zie wel een link naar Bonhoeffer.

Wat betekent het avondmaal voor je?
Dat is voor mij vooral herdenken. Het raakt de kern van het geloof. Ik vind het een heilig moment en bijzonder omdat als gemeente te beleven. Zo af en toe (1x per jaar) bezoek ik een klooster. Daar wordt met 3 diensten per dag nog intensiever herdacht (wel heel erg intensief in mijn beleving) maar het geeft aan hoe belangrijk herdenken is.

Je mag zondag een lied opgeven. Welk lied wordt dat?
Psalm 68:10: Geloofd zij God met diepst ontzag. Dat is voor mij altijd een kippenvelmoment.

Dank je wel Ernst!