Maak kennis met...Niels Uenk

Geschreven door Niels Uenk op . Gepost in Maak kennis met

Maak kennis met: Niels Uenk
Uenk-NielsIk ben Niels Uenk, 34 jaar, getrouwd met Marthe en vader van Elsemiek (bijna 3 jaar) en Hanne (9 maanden). Ik ben opgegroeid in Wageningen, en na omzwervingen in Enschede, Den Haag en Utrecht wonen we sinds 2015 in Lunteren. Marthe is een geboren Lunteraan, en ik voel me inmiddels ook helemaal thuis in het dorp! Ik werk als onderzoeker en adviseur op het gebied van zorginkoop bij een onderzoekscentrum van de Universiteit Twente en Universiteit Utrecht. Twee dagen per week werk ik daar aan mijn promotieonderzoek, de andere dagen werk ik aan opdrachten voor gemeenten en het rijk, erg afwisselend en leuk! In mijn vrije tijd ga ik graag hardlopen door de Lunterse bossen, klussen in en om het huis, muziek luisteren, een filmpje kijken, afspreken met vrienden, of iets met Marthe en de kinderen ondernemen, en sinds kort stap ik ook graag op de motor.

Wat voerde jou naar de Maranathakerk?
In 2015 zijn we in Lunteren komen wonen vanuit Utrecht waar we naar de Jacobikerk gingen. We zijn ons toen gaan oriënteren in welke kerk we ons het meest comfortabel zouden voelen. We kwamen er al snel achter dat de Maranathakerk het beste bij ons past. Vooral ook de manier waarop de kinderen erbij worden betrokken sprak ons erg aan. Eigenlijk voelde het vanaf het begin heel plezierig en we ervaren het als een hele fijne gemeente.

Welke rol speelt het geloof in je leven?
Ik ben gelovig opgevoed, maar op een gegeven moment in mijn jeugd raakten we de zondagse kerkgang wat kwijt en toen heeft het geloof een behoorlijke tijd niet zo'n rol gespeeld in mijn leven. Tot eigenlijk in mijn studententijd. Ik ontmoette Marthe daar en die heeft het toch min of meer weer aangewakkerd. Langzamerhand keerde die geloofsbeleving terug, ook door de weekenden dat we in Lunteren waren en de kerkgang eigenlijk iets vanzelfsprekends was. Dat voelde ook wel weer prettig aan. Zo'n gevoel van: "ik heb het weer gevonden en God heeft mij weer gevonden"

Wat is geluk voor je?
Als ik zo naar de foto's van mijn dochters kijk en ik besef hoe goed we het met elkaar hebben dan komt dat toch wel het dichtst bij wat geluk voor me betekent. Als ik dan af en toe in het journaal zie wat voor ellende zich in de wereld afspeelt en om me heen kijk hoeveel geluk wij hier mogen beleven en er bijvoorbeeld de vrijheid is om naar een kerk te gaan dan besef ik eigenlijk hoe gezegend wij hier zijn. Maar mijn kinderen komen toch wel op de eerste plaats als ik me afvraag wat geluk voor me betekent.

Wat wilde je als kind worden?
Een aantal dingen op verschillende leeftijden. Heel lang heb ik rechercheur bij de politie willen worden later wilde ik graag iets met auto's, zelfs monteur heb ik aan gedacht. Ik bedenk nu ook dat ik ooit op een open dag van de politie op een politiemotor mocht zitten en dat heeft wel indruk op me gemaakt.

Is je huidige baan je droombaan?
Op dit moment wel. Ik kan thuis werken, maar ook in Utrecht en Twente op de universiteit, dus heel flexibel. Inhoudelijk is het werk ook heel afwisselend. Naast mijn werk voor gemeentes kan ik ook onderzoek doen. Groot voordeel van mijn baan is dat ik ook regelmatig thuis ben en veel van mijn gezin meekrijg en dat is toch wel een bonus. Misschien dat ik ooit nog eens als zelfstandige aan het werk wil.

Wat is in jouw ogen het beste boek ooit geschreven is?
Ja, als eerste komt dan de Bijbel in me op, maar los daarvan ...... ik vind het lastig om hierin een keuze te maken. Misdaadthrillers kan ik heel moeilijk wegleggen. Waar ik veel aan heb gehad is het boek van Steven Covey: "De zeven eigenschappen van effectief leiderschap". Naast het belang daarvan voor mijn werk gaat het vooral ook over de manier hoe je je leven inricht in al zijn aspecten.

In de schoenen van welk beroemd persoon zou jij wel eens een tijdje willen staan?
Max Verstappen. Het lijkt me heel bijzonder om zo'n talent te hebben. Ik hou wel van racen en snelheid. Met de motor moet ik natuurlijk wel oppassen geen onverstandige dingen te doen. Vroeger hadden we thuis ook twee karts en daar gingen we wel mee racen. Vond ik heel leuk.

Waarin zou je graag beter willen zijn?
Gitaar spelen. Ik heb al een hele tijd zo'n idee dat ik elk jaar wel iets nieuws wil doen. En gitaar spelen staat echt in dat rijtje. Ik heb wel gitaarboeken in de kast liggen, maar ik ben er nooit echt in begonnen. Als ik ergens aan begin stort ik me er ook helemaal op. Dat heb ik met sporten ook. Als ik er aan begin wil ik het ook meteen heel goed doen.

Hoe ben je in de keuken?
Ik kan mezelf wel aardig redden. In mijn studententijd heb ik geleerd hoe ik een behoorlijke maaltijd kon bereiden. En nu sta ik ook regelmatig in de keuken. Niet vaak van die heel bijzondere dingen en ook niet echt een specialiteit, maar ik kan wel veel normale gerechten maken.

Welk historisch moment had je willen meemaken en waarom?
Het moment dat Nelson Mandela werd vrijgelaten uit de gevangenis. Ik vind hem heel inspirerend. Ik ben ook een keer op het eiland geweest en heb in die tijd ook zijn biografie gelezen. Hij was niet alleen die stabiele leider van zijn land maar daarvoor ook vrijheidsstrijder. En tijdens zijn gevangenschap ontdekte hij steeds meer dat hij in plaats van vechten het op de diplomatieke toer moest zien te redden. Na zijn vrijlating liep hij niet met wraakgevoelens rond maar dwong respect af met zijn manier van optreden.

Je mag zondag een lied opgeven in de dienst. Wat zal dat zijn?
Als het niet persé een lied uit het liedboek hoeft te zijn, dan zou ik zeggen: het nummer Paradise van Bruce Springsteen en dat dan draaien tijdens de collecte bijvoorbeeld. Het komt van een album dat hij geschreven heeft na de aanslag op de Twin Towers in New York. Het gaat over het verlies van iemand en hoe je daarmee omgaat.

Hartelijk bedankt Niels.