Maak kennis met...Alex Brinkman

Geschreven door Alex Brinkman op . Gepost in Maak kennis met

Maak kennis met Alex Brinkman (1988)

Hoe woon je en met wie? (mensen,dieren)

Ik woon nog bij mijn ouders, Peter en Ria. Mijn zusje, José, is kort geleden in Gouda op zichzelf gaan wonen.

Wanneer en hoe ben je in de MK terecht gekomen?
Mijn ouders zijn in – als ik het goed heb – in 1985 bij de Maranathakerk gekomen, nog voor mijn geboorte. Van jongs af aan hebben zij me meegenomen naar de kerk.

Met wie zou je wel een dag willen ruilen?
Onze vorstin, Beatrix. Puur om eens mee te maken hoe het is om te moeten leven met zoveel verwachtingen van buitenaf. Wordt je als persoon dan echt in een keurslijf geperst, met al zijn etiquetteen gedragsregels? Of zou je als persoon toch in staat zijn dat enigszins te weerstaan en je eigen kop te volgen? Hoe zou het zijn om netjes en correct te zijn tegen allerlei mensen die er allemaal een agenda op na houden (ze willen iets van je), al ben je het gruwelijk met hen oneens?

Wat is je favoriete boek, film of Bijbelse figuur en waarom?
Dat zou zonder meer Paulus zijn. Een gedreven man met een uitgesproken mening, hier en daar door en door koppig en niet bang om de zaken te benoemen zoals te zijn. Het is zijn manier van schrijven die me zeer aanspreekt. De opbouw van hoofdstuk 1 t/m 8 van de Romeinenbrief? Gewoon kippenvel!

Wat verwacht je van een kerk?
Wat mij vooral opvalt vandaag de dagis hoe mensen zich uiten, er is sprake van te veel verbaal geweld en er wordt te weinig aandacht besteed aan een genuanceerde mening. De kerk kan mijns inziens dat vacuüm vullen. Houdt enerzijds als kerk vast aan je boodschap, laat niet alles toe, maar laat anderzijds vooral zien dat je mensen die er een andere mening op na houden niet veroordeeld. Een kerk moet wat mij betreft dan ook vooral een herberg zijn, de boodschap moet vooral een uitnodiging zijn en in staat zijn de ander zijn mening eens in een ander licht te zien.

Wat is jouw aandeel in de MK?
Voor het derde jaar op rij geef ik catechisatie, dit jaar aan een groep van 14- & 15-jarigen. Het is een hartstikke leuke en diverse groep jongeren, elk met hun eigen talenten en eigenaardigheden. Ik merk echt dat ze op deze leeftijd een eigen mening aan het ontwikkelen zijn, het geeft veel voldoening om daar wat sturing aan te mogen geven. Daarnaast help ik mee met het organiseren van de jeugddiensten in de Maranathakerk (3 diensten per jaar) en zit ik zelf ook nog op een kring (leeftijdsgroep 20+).

Wat vind je van koffiedrinken na de ochtenddienst?
Goed idee, zo spreek je nog eens iemand en leer je meer gemeenteleden kennen. Kan dat niet elke zondagochtend?

Wat is voor jou de leukste manier om 50 euro uit te geven?
Samen met een goede vriend eerst een of twee koppen koffie drinken (dan ga ik voor de cappuccino of ijskoffie). Daarna een paar uurtjes poolen onder het genot van een glaasje gerstenat.

Waar zou je graag beter in willen zijn?
Academici staan er sowieso al om bekend niet kort en bondig te kunnen zijn, daar komt dan nog eens bij dat ik als historicus tijdens de studie alle ruimte kreeg om mijn mening te ventileren. Ik ben het niet anders gewend. Het gevolg? Het gebeurt regelmatig dat ik een verhaal afsteek en deze de spanningsboog van de toehoorder overschrijdt, wat dan weer leidt tot afhaken. Vroeger kon ik me daar verschrikkelijk aan irriteren.

Wat is jouw grootste kracht?
Kunnen relativeren, gecombineerd met een flinke dosis (zelf)spot.

Als je Jezus één vraag zou mogen stellen, welke zou dat zijn?
Waarom koos U nou net die twaalf mannen? Wat zag U in hen?

Aan wie wil je de pen doorgeven?
Teunie en Evert-Jan Klok