Flygskam - Groene Kerk

Geschreven door Werkgroep Groene Kerk op . Gepost in Actueel

groen-kerk-logo'Vliegschaamte' heeft u daar al eens over gelezen of van gehoord? Het woord vindt zijn oorsprong in Zweden "Flygskam". Dat woord kende ik nog niet, het gevoel wel... Sinds ik mij het afgelopen jaar verdiept heb in de gevolgen voor het milieu van onze vliegvakantie naar Israël in 2017, heb ik serieus overwogen de foto´s daarvan van mijn social media te verwijderen. Nu er meer en meer over gepraat wordt, merk ik dat de meeste mensen zich nu pas, net al ik, realiseren hoe slecht vliegen is voor het milieu. Logisch ook, vliegen is goedkoop, veilig en snel. We betalen btw op treintickets en brandstof voor onze auto, maar geen belasting op kerosine en vliegtickets. Zelfs onze minister zegt zonder blikken of blozen dat hij met het vliegtuig afreist naar de klimaattop in het Poolse Katowice....

Onrust, vermoeidheid of drang naar meer, wat drijft ons om op vakantie te willen, waarom menen we het zo hard nodig te hebben?! Wat kunnen we als Christenen doen? Wat zegt de bijbel hier eigenlijk over? Niks! Het woord "vakantie" staat om precies te zijn nul keer in de Bijbel. Er wordt wel gereisd, maar geen vakantie gevierd. God gunt ons rust, dat lezen we wel. Maar hij zegt ook dat wij als goede rentmeesters met de schepping om moeten gaan. Genoeg punten om mee te nemen wanneer de reclames en vroegboek kortingen voor de meest idyllische trips voor gelukkige gezinnen in ideale omstandigheden ons in deze periode van het jaar weer toelachen. Wat is nu voor 2019 het Groene devies: Ga liever één keer lang in plaats van een paar keer kort op vakantie, zoek een geschikte bestemming zo dichtbij mogelijk en reis per touringcar, trein of auto. Of nog beter (en goedkoper) ga helemaal niet op vakantie maar neem een jaarkaart van Nationaal Park de Hoge Veluwe, de groene schatkamer van Nederland. Dichtbij, rustgevend, pure schepping en adembenemend mooi!

Miranda Boels