Praktijkmiddag Michacursus - Groene kerk

Geschreven door uit het Kerkblad op . Gepost in Werkgroepen

Logo-Groene-kerkPraktijkmiddag Michacursus

De vlaggetjes, rozetten en andere versieringen zijn opgehangen. De eerste verkennende klanken van de muziekgroep zweven door de ruimte. Het is zaterdagmiddag 24 maart in de recreatiezaal van Verzorgingshuis Norschoten locatie Kweekweg. Gedurende vijf avonden hebben een aantal gemeenteleden zich gebogen over de dagelijkse betekenis van de woorden van de profeet Micha (hdst. 6 vers 8): 'Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de Heer van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God.'

Die middag in Norschoten wordt het denken over deze tekst in daden omgezet. Wie door de deuren van Norschoten het verzorgingshuis binnengaat laat de wereld van snelheid en gejaagdheid achter zich en wordt geacht zich aan te passen aan het tempo van de bewoners en hen daarmee recht te doen. Deze bewoners zijn heel divers. Niet alleen als persoon, zoals wij allen, maar ook in hun beperkingen. Ouderen met psychische en lichamelijke problemen, jongeren met meervoudige beperkingen en jongeren met niet aangeboren hersenafwijkingen. Voor hen verzorgen de cursisten een gezellige middag met muziek en poffertjes.
Met posters op de verschillende afdelingen is al ruim van te voren de aandacht op deze gebeurtenis gevestigd. Geuren en klanken op de middag zelf doen de rest. De recreatiezaal vult zich geleidelijk met belangstellende bewoners. In de binnentuin van het verzorgingshuis wordt gebakken, in de zaal speelt de band. Naast de muziekgroep vormen zich andere teams. Een 'bakteam', een 'serveerteam' en cursisten die gezellig bij de bewoners aanschuiven om een praatje te maken en te helpen bij eten en drinken. Dit laatste onder de deskundige blik van een verzorgster die in de gaten houdt dat bewoners met bijvoorbeeld een slikprobleem geen moeilijkheden krijgen. Tegen het eind van de middag verzamelen een groep bewoners en cursisten zich bij de deur om een wandeling te gaan maken.

Hoe lastig het is je te verplaatsen in de omstandigheden van iemand in een rolstoel blijkt wanneer er gekozen wordt voor een wandeling door het Schaffelaarse Bos. 'Lekker de natuur in' denken we als cursisten, maar het gehobbel over de onverharde paden en het commentaar dat dit uitlokt bij de bewoners doet ons al snel naar het asfalt terugkeren. 'Recht doen' aan elkaar is wat de bewoners zelf onderling al in de praktijk brengen. De geur van het bakken is doorgedrongen op alle verdiepingen en die bewoners die vanwege hun gecompliceerde zorg niet van hun afdeling weg kunnen maar wel trek hebben, worden door hun medebewoners van een portie poffertjes voorzien. Drie kilo poffertjesmeel wordt die middag verwerkt. Vele liedjes van de band worden door de bewoners meegezongen of -geneuried. Al met al kijken cursisten en bewoners terug op een heel geslaagde middag.

Het was fijn dat Norschoten, verzorgenden en leidinggevenden, ons de gelegenheid hebben gegeven om denken en handelen op deze manier bijeen te brengen.

Henk van Wijk (namens de deelnemers aan de Michacursus)