Groene kerk -Hart voor de schepping/zoektocht

Geschreven door Werkgroep Groene Kerk op . Gepost in Werkgroepen

groen-kerk-logoHart voor de schepping/zoektocht
"Op zondagochtend eren ze God als Schepper van de wereld, om op maandagochtend in een zwaar vervuilend vliegtuig te stappen voor een vakantie weekje naar de zon. Genoeg christenen die dat prima met elkaar kunnen combineren", merkt Koos van Noppen uit Amersfoort. Hij schreef een pamflet dat gelovigen oproept om hun leven te beteren. Zelf vindt hij dat onbegrijpelijk, een 'graad van milieubewusteloosheid' waar hij stil van wordt. Want als je gelooft dat God de mensen zijn schepping heeft toevertrouwd, moet dat volgens Van Noppen, werkzaam bij IZB, de vereniging voor zending in Nederland, wel invloed hebben op hoe je daarmee omgaat. In het stuk roept hij christenen op om te onderzoeken wat de gevolgen zijn van de keuzes die ze maken en terug te keren naar een 'eenvoudig leven'.

"Want hoewel er her en der goede, duurzame initiatieven zijn binnen de kerk, blijft het vaak hangen op het niveau van een extraatje", zegt Van Noppen. "Het idee is: je hebt christenen die zich bezighouden met Israël, je hebt mensen die druk zijn met de gaven van de Geest en dan heb je ook zo'n groepje dat helemaal mesjogge is van 'groen doen'. Dat vind ik echt onzin, alsof het een extra module is die je aan het geloof kan vastkoppelen. Volgens mij behoort het juist tot de kern. De koffie mag dan fairtrade zijn en de rekeningen ondergebracht bij een eerlijke bank - als de kerkleden zich vervolgens niet druk maken om hun ecologische voetafdruk en alleen 'het goede leven kunnen vieren' met vliegtripjes en grenzeloos consumeren, levert dat weinig op", zegt hij. (www.trouw.nl/religie-en-filosofie/zonnepanelen-en-fairtradekoffie )

Binnen de Maranatha Gemeente bestaat de werkgroep Groene Kerk nu een paar jaar. De werkgroep realiseert zich dat efficiency, geld besparen en kortetermijndenken helemaal verweven zitten in onze samenleving en cultuur. Dat is een proces dat niet in een dag omgebogen kan worden. De Werkgroep Groene Kerk van de Maranathakerk hoopt vooral dat mensen een zoektocht beginnen naar wat nou echt 'het goede leven' is. Dat is niet alleen maar kommer en kwel, maar zoeken naar wat echt goed en waardevol is vanuit Gods Woord. Een leven dat draait om een goede relatie met mensen en de aarde. Goed rentmeesterschap. Wij gaan deze ontdekkingstocht graag samen met u, als gemeente, aan! Wilt u meer informatie over wat de werkgroep Groene Kerk doet, of heeft u zelf een initiatief of idee dat wij op kunnen pakken, schroom dan niet en neem contact op met ons via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Groene tip: De wereld verbeteren kunnen we niet in ons eentje, maar bewust omgaan met de schepping wel!