Vanuit de pastorie... (3)

Geschreven door Ds. Jaap Hansum op . Gepost in Predikanten

Vanuit de pastorie

Nu de viering van Pasen en Goede Vrijdag achter ons ligt ontstaat er in het gemeenteleven ruimte voor wat andere accenten. Een aantal groepsactiviteiten zoals onder meer tienercatechese, belijdeniscatechese, verschillende cursussen, kringen en huiskamergesprekken zijn of worden binnenkort afgerond. Zo ontstaat er ruimte voor andere vormen van gemeente-zijn.

Van 12-20 april hoop ik met een groep gemeenteleden, aangevuld met enkele gasten van buiten onze gemeente (in totaal 26 personen begeleid door Bert Hazeleger) een reis te maken door Israël. Het belooft een afwisselende tocht te worden waarbij we onderweg nadrukkelijk tijd nemen voor rust- en inspiratiemomenten in de natuur rond een open Bijbel. Persoonlijk kijk ik erg uit enkele geplande wandeltochten zoals de Emmauswandeling en een deel van de z.g. Jesus-trail rond het meer van Galilea. In verband met deze reis zal ik in de morgendiensten van 15 en 22 april worden vervangen door enkele vertrouwde namen: respectievelijk ds. Schaap en ds. Juffer. Fijn dat zij dit willen doen!

De komende weken zullen we ook bezig zijn met het maken van plannen voor het volgend seizoen samen met de taakgroep Vorming en Toerusting en ouderling Vorming en Toerusting Kees Verduijn. Samen denken we na over de vraag waar we als gemeente staan en wat er vooral nodig is om bij te dragen aan het ontwikkelen en versterken van de drie pijlers van ons gemeenteleven: hart voor de Heer, hart voor elkaar en hart voor Gods bevrijdend werk in deze wereld. Mocht u hierin willen meedenken dan zijn uw suggesties de komende weken/maanden van harte welkom!

Een ander deel van mijn tijd wil ik besteden om samen met Niels Uenk (ouderling-kerkrentmeester) en Kees Verduijn (ouderling V&T) een brochure te schrijven over avondmaal vieren. Zoals u weet hebben we ons als kerkenraad over een periode van 1,5 jaar van tijd tot tijd met deze thematiek beziggehouden. Daaraan voorafgaand heeft een werkgroep van ambtsdragers en gemeenteleden hierover een doordachte notitie geschreven. Het lijkt ons een goede gedachte om in een heldere brochure allerlei principiële, praktische en pastorale aspecten van avondmaal vieren te belichten. Het plan is om deze brochure voor de zomer in de gemeente te verspreiden en er na de zomer samen verder over door te praten. Dit alles vanuit het verlangen dat het avondmaal blijft en steeds meer mag worden wat ze bedoeld is te zijn. Een vreugdevol geschenk en een versterking van onze band met Christus en ook van onze onderlinge verbondenheid als broers en zussen in het geloof.

Ds. Jaap Hansum