Vanuit de pastorie... (5)

Geschreven door Ds. Jaap Hansum op . Gepost in Predikanten

Bouwen aan een cultuur van discipelschap

Het mission statement van onze gemeente luidt: "In het licht van Gods grote liefde voor ons willen wij als volgelingen van Jezus Christus onder leiding van de Heilige Geest, persoonlijk en samen, ons oefenen in hart hebben voor God, voor elkaar en voor Gods bevrijdend werk in de wereld. "Volgens Matteüs 28 is leerlingen, volgelingen maken is van ouds de kerntaak van de kerk: 'Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen.'

Een valkuil hierbij is dat veel processen op dit terrein gemakkelijk kunnen blijven steken op de laag van mooie idealen en goede voornemens. Een dienst die indruk maakt, een goede avond op de GGG leidt nog niet per se tot blijvende vernieuwing van ons karakter, van ons dagelijkse doen en laten. Onderzoeken maken duidelijk dat voor blijvende verandering van ons gedrag, onze manier van leven een intensiever traject nodig is. Met het oog hierop is het concept 'huddel' ontwikkeld.

Het betreft een kring van 6-8 mensen die elkaar eens in de twee weken ontmoeten en elkaar bevragen op de mate waarin zij daadwerkelijk leven als volgeling van Jezus. Twee kernvragen in dit proces zijn: Wat zegt de Heer tegen je? Wat doe je er concreet mee? Door een jaar lang van een huddel deel uit te maken wordt je zelf door de anderen bij de les gehouden en krijg je van de anderen mee hoe God spreekt, leidt en onze levens tot onze bestemming wil brengen. Om dit proces soepel te laten lopen zijn er verschillende tools ontwikkeld die helpen om in de gesprekken snel tot de kern te komen. Deze tools bestaan voornamelijk uit eenvoudige, op de Bijbel gebaseerde, schema's die patronen inzichtelijk maken in ons denken, doen en laten en helpen om bij onszelf en elkaar te zien wat er speelt in ons leven en wat ons te doen staat.

Ik participeer nu 1,5 jaar in een predikantenhuddel en heb er veel in geleerd en ontvangen. Sinds januari 2018 draai ik in Lunteren een proefhuddel met enkele gemeenteleden en een deelnemer van buiten onze kerk en ook deze groep levert veel op. Het is de bedoeling dat ieder van deze zes deelnemers begin 2019 zelf een huddel gaan opstarten met mensen die zelf ook weer de intentie hebben om na verloop van tijd anderen mee te nemen in een jaar huddelen. Zo ontstaat er onder de zegen van God hopelijk een krachtige beweging in onze gemeente en in ons dorp van mensen die elkaar stimuleren om iedere dag opnieuw te leven als een gehoorzame en toegewijde volgeling van Jezus. Zelf hoop ik bij voldoende belangstelling in september 2018 één of twee nieuwe huddels te kunnen gaan opstarten en leiden. Spreekt bovenstaand verhaal u/jou aan? Wil/kun je eens in de twee weken 1,5 vrijmaken voor een huddel? En wil je de uitdaging aangaan om, na een jaar huddelen, eventueel samen met iemand anders, ook zelf een huddel op te zetten? Ken je iemand vanbinnen of buiten onze gemeente die volgens jou klaar is voor een huddel? Spreek die ander hierover aan en meld je, samen of alleen, aan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-33021246.

Met vriendelijke groet Ds. Jaap Hansum