Flygskam - Groene Kerk

Geschreven door Werkgroep Groene Kerk op . Gepost in Taakgroep Groene kerk

groen-kerk-logo'Vliegschaamte' heeft u daar al eens over gelezen of van gehoord? Het woord vindt zijn oorsprong in Zweden "Flygskam". Dat woord kende ik nog niet, het gevoel wel... Sinds ik mij het afgelopen jaar verdiept heb in de gevolgen voor het milieu van onze vliegvakantie naar Israël in 2017, heb ik serieus overwogen de foto´s daarvan van mijn social media te verwijderen. Nu er meer en meer over gepraat wordt, merk ik dat de meeste mensen zich nu pas, net al ik, realiseren hoe slecht vliegen is voor het milieu. Logisch ook, vliegen is goedkoop, veilig en snel. We betalen btw op treintickets en brandstof voor onze auto, maar geen belasting op kerosine en vliegtickets. Zelfs onze minister zegt zonder blikken of blozen dat hij met het vliegtuig afreist naar de klimaattop in het Poolse Katowice....

Onrust, vermoeidheid of drang naar meer, wat drijft ons om op vakantie te willen, waarom menen we het zo hard nodig te hebben?! Wat kunnen we als Christenen doen? Wat zegt de bijbel hier eigenlijk over? Niks! Het woord "vakantie" staat om precies te zijn nul keer in de Bijbel. Er wordt wel gereisd, maar geen vakantie gevierd. God gunt ons rust, dat lezen we wel. Maar hij zegt ook dat wij als goede rentmeesters met de schepping om moeten gaan. Genoeg punten om mee te nemen wanneer de reclames en vroegboek kortingen voor de meest idyllische trips voor gelukkige gezinnen in ideale omstandigheden ons in deze periode van het jaar weer toelachen. Wat is nu voor 2019 het Groene devies: Ga liever één keer lang in plaats van een paar keer kort op vakantie, zoek een geschikte bestemming zo dichtbij mogelijk en reis per touringcar, trein of auto. Of nog beter (en goedkoper) ga helemaal niet op vakantie maar neem een jaarkaart van Nationaal Park de Hoge Veluwe, de groene schatkamer van Nederland. Dichtbij, rustgevend, pure schepping en adembenemend mooi!

Miranda Boels

Groene kerk -Hart voor de schepping/zoektocht

Geschreven door Werkgroep Groene Kerk op . Gepost in Taakgroep Groene kerk

groen-kerk-logoHart voor de schepping/zoektocht
"Op zondagochtend eren ze God als Schepper van de wereld, om op maandagochtend in een zwaar vervuilend vliegtuig te stappen voor een vakantie weekje naar de zon. Genoeg christenen die dat prima met elkaar kunnen combineren", merkt Koos van Noppen uit Amersfoort. Hij schreef een pamflet dat gelovigen oproept om hun leven te beteren. Zelf vindt hij dat onbegrijpelijk, een 'graad van milieubewusteloosheid' waar hij stil van wordt. Want als je gelooft dat God de mensen zijn schepping heeft toevertrouwd, moet dat volgens Van Noppen, werkzaam bij IZB, de vereniging voor zending in Nederland, wel invloed hebben op hoe je daarmee omgaat. In het stuk roept hij christenen op om te onderzoeken wat de gevolgen zijn van de keuzes die ze maken en terug te keren naar een 'eenvoudig leven'.

Praktijkmiddag Michacursus - Groene kerk

Geschreven door uit het Kerkblad op . Gepost in Taakgroep Groene kerk

Logo-Groene-kerkPraktijkmiddag Michacursus

De vlaggetjes, rozetten en andere versieringen zijn opgehangen. De eerste verkennende klanken van de muziekgroep zweven door de ruimte. Het is zaterdagmiddag 24 maart in de recreatiezaal van Verzorgingshuis Norschoten locatie Kweekweg. Gedurende vijf avonden hebben een aantal gemeenteleden zich gebogen over de dagelijkse betekenis van de woorden van de profeet Micha (hdst. 6 vers 8): 'Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de Heer van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God.'

Wij zijn een Groene Kerk

Geschreven door Taakgroep Groene Kerk op . Gepost in Taakgroep Groene kerk

'Wij zijn een groene kerk '
Misschien is het u al opgevallen, misschien heeft u het nog niet gezien, maar wanneer u de kerk uitloopt ziet u bij de uitgang een bordje met daarop de tekst 'wij zijn een groene kerk'.

Logo-Groene-kerk

Onlangs heeft de gemeente zich aangesloten bij de Groene Kerkenactie. Inmiddels doen zo'n 140 kerken mee om actief bij te dragen aan het duurzamer maken van de kerk. Ook de Maranathakerk is daar nu bij aangesloten. Kijk het eens na op hun site: www.groenekerken.nl.

Wat zegt dat nu? Niet dat we al 100 % duurzaam zijn. Nee, we zijn op weg om duurzaam te worden en we beloven om daarin elk jaar stappen te maken. We zijn op weg als kerkgemeenschap om daarin concreet stappen te ondernemen.

Stappen, die gaan over hoe we de kerk beheren. Daarvoor is ook contact met de kerkrentmeesters, die duurzaamheid ook hebben opgenomen in hun beleid. In de uitbouw van de kerk is bewust nagedacht over duurzaamheid in de vorm van o.a. verlichting. Je kunt dan denken aan verwarming van de kerk, energie opwekken d.m.v. zonnepanelen, of aan bewust inkopen doen, waardoor we de aarde niet uitbuiten, maar daar zorg voor dragen. Op de website van de groene kerken staat een handige toolkit, die de kerkrentmeesters erg van dienst kan zijn.

Als werkgroep groene kerk hebben we ook activiteiten georganiseerd die helpen om bewust om te gaan met de schepping, met ons voedsel.

In januari 2018 start de Michacursus: een zestal bijeenkomsten waarin we heel concreet aan de gang gaan met bovenstaande thema's. Hoe kunnen we in je alledaagse leven recht doen aan de armen, aan de schepping; Dichtbij en ver weg. De tekst uit Micha "Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de HEER van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God." (Micha 6:8) vormt het uitgangspunt. Hartelijk hiervoor uitgenodigd.