Terugblik Steady-programma 2018-2019

Geschreven door Rogine van Ede op . Gepost in Catechese

Terugblik SteadyTerugblik Steady-programma

Het Steady (catechese) seizoen ligt alweer achter ons. Een jaar waarin er ruimte was voor gebed, vragen, toerustingen en ontmoeting. En dan bedoelen we niet alleen de ontmoeting tussen jongeren en mentoren.

Vanuit het jeugddiaconaat zijn er verschillende uitstapjes gemaakt naar de omgeving. Onder het mom van omzien naar en leren van elkaar. Hierbij een terugblik. In januari zijn we een aantal woensdagavonden op bezoek geweest in de Honskamp. Dit is een project geweest met meerdere kerken uit Lunteren. Om beurten gingen wij een uur naar de Honskamp om een aantal bewoners te ontmoeten. Samen koffiedrinken en een gesprek. Daarnaast werd er soms een activiteit gedaan zoals cup cakes versieren of een quiz. De jongeren van de Maranathakerk mochten het spits afbijten daarna volgden de Grote kerk, Bethelkerk en Gereformeerde Kerk.

In februari ging een Steady groep een kijkje bij De Voedselbank in Ede nemen. Dit is een van de doelen waar de jeugd uit kon kiezen om voor te sparen dit seizoen. Iemand van deze Steady groep schrijft het volgende: "Op dinsdagavond 19 februari zijn wij bij de voedselbank geweest. Ze hebben ons laten zien hoe de voedselbank werkt en wat er allemaal bij komt kijken. Zij krijgen geen subsidie van de gemeente en moeten dus het pand vanwaar uit zij werken zelf betalen. Daarnaast moeten zij zich houden aan de voedsel- en warenwet en hiervoor dus ook de nodige voorzieningen (met de nodige kosten) treffen." De voedselbank draait bijna alleen maar op vrijwilligers. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Pakketten worden met veel zorg samengesteld. Er wordt gekeken naar gezinsgrote en speciale wensen. Wij vonden het een leuke maar ook interessante en leerzame avond. Als bijdrage hadden wij de welbekende papieren tasjes gevuld mee die in de eerste 2 maanden van het jaar in onze kerk werden uitgedeeld om levensmiddelen in te verzamelen.

Als laatste activiteit in maart zijn we, net als vorig jaar bij oudere gemeenteleden op bezoek gegaan. Een deelnemend Steady groepje schrijft hierover het volgende: "Daar gingen we dan met z'n achten op stap naar de Postweg waar mevrouw Herikhuize en mevrouw Van Hunen al op ons zaten te wachten. De dames hadden voor alles gezorgd en wij voor een fleurig bloemetje, want ja met lege handen kun je toch niet aankomen? Bij de voorstel ronde was het ijs al snel gebroken. Er werd openhartig gesproken over wat vroeger "normaal" was. Maar ook de goede vragen waarom dat dan zo "normaal" was. Na een leuke vragenronde met vragen over jong en oud denk ik dat we veel gehoord hebben van elkaars (geloofs) wereld. Als laatste hebben we een mooi gedicht gelezen. De tijd vloog om! Het was echt leuk om te zien dat we nog veel van elkaar kunnen leren maar dat we misschien ook wel met dezelfde vragen zitten. Volgend seizoen gaan we het zeker weer doen. Anna, Henk, Maut, Lukas, Merel, Loris, Yvonne en Jan."

Zoals al eerder genoemd sparen de jongeren ook gedurende het seizoen een doel. Dit jaar konden de groepjes kiezen tussen Kinderhospice Barneveld of De Voedselbank in Ede. De volgende mooie bedragen zijn opgehaald:
Voor het Kinderhospice: €217.40
Voor de voedselbank: € 27.95
We hopen het aankomende seizoen weer diaconale activiteiten op te pakken met de jeugd.

Hartelijke groet, ook namens de jeugd en de steady mentoren, Harrie Doest & Jojanneke van Leeuwen