Geschreven door Fransesca Roelofsen op . Gepost in Taakgroep Vorming en toerusting

Het prachtige weer, de rust van de omgeving, de mooie werkvormen en het ritme van het klooster hebben bijgedragen aan een mooi en inspirerend kloosterweekend. Een van de deelnemers geeft een impressie. Eind mei hebben we met een aantal mannen en vrouwen een weekend doorgebracht in het trappistinnenklooster Koningsoord in Oosterbeek. Zij hebben 7 (gebeds)diensten per dag. Hun werk bestaat uit bidden. Bidden voor de wereld en voor de mensen die zelf niet meer bidden of niemand hebben die voor hen bidt. Daarbij hebben ze een Bijbeltekst uit het boek Prediker hoog in het vaandel staan: Voor alles is een tijd. Het klokje is in het klooster heilig.

Het kloosterweekend begint met een kerkdienst om 17.00 uur, die eindigt in stilte, het avondeten is in stilte en 's avonds is er ook nog een stiltewandeling. En dan ook nog stil naar bed. Het is om stil van te worden. Zaterdagmorgen is er weer een kerkdienst om 7.30 uur en het ontbijt verloopt weer in stilte. Tijdens de ochtendwandeling lopen we langs verschillende soorten waterstromen. Het thema voor dit weekend is "Stromen van levend water". Soms is je geloof kabbelend, dan in een stroomversnelling en even later sta je weer droog. Ben je geplant als een boom aan stromend water, is je eigen waterbekken genoeg gevuld om te kunnen overstromen naar anderen? En belangrijk: denk er niet alleen over na, maar doe er ook wat mee! 's Middags is er een praktische gebedsvorm en zo langzamerhand begin ik aan de stilte te wennen en zelfs te waarderen. Zaterdagavond wordt er een film vertoond over het dagelijkse leven van de zusters en hoe zij hun roeping hebben ervaren. Zondagmorgen is er een ochtenddienst om 4.30 uur en ik zit als enige in de kerk. Samen met de zusters welteverstaan. Een bijzondere ervaring om zo "midden in de nacht" met de zusters in de kerk de kerkdienst mee te beleven. 's Middags komt er een zuster bij ons zitten en mogen we vragen stellen. Als kleine kleutertjes zitten we in een kring, ademloos te luisteren naar zuster Scholastica. Ze straalt innerlijke vrede uit en een grote overgave en liefde voor God. Als afsluiting mag je een schaal uitkiezen die past bij je belevenissen van het weekend. Deze wordt gevuld met water en we mogen elkaars water ontvangen en overgieten. Vooral om er bij stil te staan wat we van dit weekend mee willen nemen voor als we weer ons gewone dagelijkse leven in gaan. Het zou een uitdaging kunnen zijn dat je geloofsleven er over 5 jaar heel anders uit zou zien dan dat het er nu uit ziet. Stromen van Levend water: Een dorstig geloofsleven toegewenst!
Zuster Franlastica Roelofsen