Karo/ Karels clan

Geschreven door Henriette Nieuwenhuis op . Gepost in Taakgroep ZWO

Nieuwenhuis-HenrietteBlog maandag 25 januari 2016
ZWO-logoOp 21 januari jl. ben ik deel van de Karo clan geworden. Voortaan heet ik in Karokringen: Henriëtte Boru Tarigan.

Karo clan
De Karo clan of Batak Karo komt oorspronkelijk uit het noorden van Sumatra (Karoland). Karel, mijn man, is een Batak Karo. Hij en zijn broertje en zusje zijn geboren in Lampung, maar zijn ouders zijn in het noorden van Sumatra geboren en de rest van de familie woont daar nog. En waar je ook geboren wordt: eenmaal een Karo, altijd een Karo. De Karo clan bevat vijf groepen: Karo-Karo, Ginting, Tarigan, Sembiring, Perangin-angin. Elke familienaam (84 in totaal) valt onder één van deze vijf groepen. Ook heeft deze clan een eigen taal namelijk de Karo taal. Deze taal is heel anders dan het Indonesisch. De meeste Karo in het noorden van Sumatra zijn boer. In het koelere klimaat worden bijvoorbeeld sinaasappels, koffie, aardbeien, aardappels, broccoli en wortels verbouwd.
De meeste Karo zijn christen. In de Karo clan is het belangrijk om te weten in welke relatie je staat tot een bepaald familielid.

meer lezen klik hier