Persoonlijk verhaal van dr Farhan Fateh Jang

Geschreven door dr Farhan Fateh Jang op . Gepost in Taakgroep ZWO

2017-04-zwoMedisch onderzoek was tot voor kort buiten het bereik van de arme gezinnen op het platteland in Pakistan. Dankzij de medische zorg van NOAD ontwikkelen de kinderen zich enorm goed. Ook voor ouders maakt de hulp een wereld van verschil.  Dr. Farhan Fateh Jang, consultant neurochirurgie ter plaatse, legt uit: "Ouders begrijpen beter waar zij op moeten letten bij het opvoeden van kinderen met een beperking. Ook onderzoeken zij nu zelf de rechten van hun kinderen als het bijvoorbeeld om onderwijs gaat."

Medische dossiers
Hoewel het aanleggen van medische dossiers belangrijk is, werd dat in het dorp op het platteland nooit eerder gedaan. Dr. Farhan Fateh Jang: "We controleren of de kinderen vooruitgaan. Ook kunnen we voorspellen hoe ziektes verlopen en daar specialisten in betrekken. Dankzij het medisch dossier verwijzen we kinderen door naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut of logopedist. Ze ontwikkelen zich beter."
NOAD begeleidt ouders bij het zoeken naar medische hulp en motiveert hen, ondanks de armoede en onwetendheid die het moeilijk maakt. Ook hier licht de christelijk organisatie hen goed voor over het nut van de gezondheidszorg en de mogelijkheden. Zelfs al zijn er maar weinig middelen op het platteland.

Hoop en Geluk
De heer Zulfiqar en zijn vrouw Zarina Zulfiqar vertellen treffend hoe door de zorg de liefde voor hun kind groeide: "Vroeger negeerden we ons kind met een beperking. We wisten niet beter. NOAD leerde ons hoe we ons kind mee kunnen laten doen. We schenken meer aandacht aan de medische zorg, geven hen nu ook speelgoed of nieuwe kleding. Dat deden we nooit. Bovendien krijgen we meer respect van de mensen om ons heen, zoals de onderwijzers. Die begrijpen het nu beter wanneer kinderen langzaam leren vanwege hun handicap. Er is weer hoop en geluk in ons leven."