Maak kennis met: Anne Verbaan

‘IK DOE WAT MIJN HAND VINDT TE DOEN’

Hoe woon je en met wie?

Met mijn man Peter en drie kinderen (15, 13 en 9) in een pastorie in Ermelo.

Wanneer en hoe ben je in de MK terecht gekomen?

In de zomer van 2009 zijn wij vanuit Berkel & Rodenrijs (bij Rotterdam) verhuisd omdat mijn man Peter predikant werd in de Oude Kerk van Ermelo.

Voor wie heb je veel bewondering?

Bewondering heb ik voor mannen of vrouwen die ergens voor staan en voor blijven gaan. Mensen als Sophie Scholl (vgl. de film de Witte Roos) of mevrouw McKenna uit de roman Het literaire aardappelschiltaartgenootschap van Guernsey.

Hoe ziet een ideale dag er voor jou uit?

Eerst lekker 2 kilometer zwemmen, daarna ontbijten met heerlijke koffie. Graag zou ik die dag nog een lange wandeling maken door het bos en ’s avonds uitgebreid koken. Op mijn wandeling lekker mijmeren en praten over de dingen die in je opkomen…

Wat is je favoriete boek, film of Bijbelse figuur en waarom?

’s Avonds laat strijk ik vaak en zet dan een film op. Ik kies graag voor een film uit vorige eeuwen, Pride and Prejudice bijvoorbeeld. Kostuumdrama’s. Het leven leek toen zo eenvoudig en puur. Ik weet dat schijn bedriegt. En toch kan ik daar van genieten…Als ik aan een Bijbels figuur denk, dan komt als eerste boven de figuur van Naomi in combinatie met Ruth. En hoe zij, in geloof én leven, handelen en vertrouwen houden.

Wat verwacht je van een kerk?

Een gemeenschap waar het goed toeven is. Waar lief en leed gedeeld kan worden. Waar je gemist wordt en welkom bent. Waar je thuis bent en gevoed wordt.

Wat is jouw aandeel in de MK?

Ik ben als interim predikant hier gekomen. Ongeveer een jaar geleden. En doe wat mijn hand vindt te doen…Diensten, toerusting, pastoraat…maar ook een stukje beleid, meedenken en de dingen van weleer een plaats geven. Een manusje van alles dus…

Wat vind je van koffiedrinken na de ochtenddienst?

Prettig en warm. Een goede gewoonte. Je deelt immers iets met elkaar. Niet alleen geloof en de kerkdienst maar ook koffie… Het is trouwens ook een mooie gelegenheid mensen te leren kennen die je nog niet kent. Het gewone leven.

Waar zou je graag beter in willen zijn?

Geduld oefenen…

Wat is jouw grootste kracht?

Als ik dan zo onbescheiden moet zijn: ik denk dat ik mensen kan binden en motiveren

Je wordt gedwongen je huis te verlaten en mag twee dingen meenemen. Wat neem je mee?

Gezin en een paar dierbare boeken

Als je Jezus één vraag zou mogen stellen, welke zou dat zijn?

Helemaal niets. Ik zou blij zijn dat ik Hem zag…