Maak kennis met: Bert Berkhof

‘Er is vrijmoedigheid in de maranathakerk’

Wie ben je en sinds wanneer kom je in de MK?

Mijn naam is Bert Berkhof, ik ben getrouwd met Gerda en samen hebben we drie dochters en twee kleinkinderen. Als ZZP’er verhuur ik me aan verschillende bedrijven. Zo ben ik montagemedewerker, vrachtwagenchauffeur, calculator en examinator in de grond- en waterbouw. Ik ben wel Christelijk opgevoed, maar van huis uit waren we niet kerkelijk betrokken. Wel zat ik op een christelijke school en met mijn vrienden ging ik naar de jongerenvereniging. Toen ik mijn vrouw ontmoette, gingen we samen naar de kerk, zij was daar wel mee opgevoed. We woonden en kerkten in Ederveen en toen wij naar Lunteren verhuisden, hebben we eerst een jaar verschillende kerken bezocht alvorens we in 2015 lid van de MK werden. Wat voor ons de doorslag gaf was de openheid, spontaniteit en diversiteit van de gemeente.

Welke Bijbelfiguur spreekt jou aan?

Petrus. Waarschijnlijk omdat we ons met de Bijbelgroep nu voor het tweede seizoen in hem verdiepen , spreekt hij me steeds meer aan. Hij was recht voor zijn raap.

Waar denk je aan bij een wonder?

Dan denk ik niet aan één groot specifiek wonder, maar aan het altijd weer ontstaan van nieuw leven. In de natuur, bij mens en dier, telkens opnieuw!

Hoe ziet een ideale dag er voor jou uit?

Vrij zijn en met mijn vrouw wandelend of fietsend genieten in de natuur. In m’n eentje of met vrienden hardlopen is ook fijn; dat is lekker ontstressen. Dat zou ik eigenlijk ook vaker moeten doen.

Wanneer ben je rijk?

Geld en materie interesseren me eigenlijk niets, hoewel het natuurlijk handig is als je het hebt. Maar gezond blijven en geen zorgen hebben wat betreft mijzelf en mijn omgeving; dàt is voor mij echte rijkdom.

Blijkt Jezus voor jou dezelfde te zijn als vroeger, toen je voor het eerst over Hem hoorde?

Ja, Hij is de Zoon van God die Zijn leven gaf om ons te redden. Ik zie Hem ook als een leraar met een bijzondere missie.

Wat zou je graag aan anderen geven?

Blijf jezelf, volg je hart en ga op je eigen intuïtie af, je mag groeien in je geloof. Ik houd er niet van als mensen nare dingen over anderen zeggen of opschepperig doen.

Zou jij iets aan God willen vragen?

Hongersnood is vaak het gevolg van oorlog en onschuldigen zijn dan het slachtoffer. Dat vind ik een groot wereldprobleem. De jaren dat ik bij de brandweer werkte, hield ik mijzelf bij de hulpverlening bij ongevallen voor; ‘een ongeval is ongewenst incident, het ongeval heb ik niet kunnen voorkomen, maar ik kom om te helpen en hopelijk kan ik wat leed verzachten’. Daar kun je iets mee. Men vraagt zich af waarom God dingen laat gebeuren, heeft Hij het zo gewild? Ik vind dat moeilijk, je zou er uren over kunnen praten.

Wat maakt een gesprek goed?

Als er duidelijkheid is en de wil om elkaar te begrijpen.

Kunnen jij en anderen zichzelf zijn in de MK ?

Ja, voor mijn gevoel zit de gemeente wel op één lijn, men begrijpt elkaar en er is humor, er mag ook gelachen worden!

Hoe ga je om met de grenzen van je bestaan?

Als mij iets gevraagd wordt en ik weet het antwoord niet direct, dan neem ik tijd om er bewust over na te denken. (Lachend;) dat deed ik ook voor ik dit gesprek toezegde. Ik wil bewust nadenken voor ik iets beloof en al is dat in mijn enthousiasme soms best lastig, het is wel belangrijk om mijn grenzen te bewaken.

Wat maakt jou betrokken bij de MK ?

Wij gaan graag naar de zondagse eredienst en als er na afloop koffie is, doen we mee. Er is veel aanbod van activiteiten in de MK, zo doet mijn vrouw regelmatig mee aan het Projectkoor, maar mijn zangkunsten zal ik je besparen, haha! We genieten van het samen groeien op de Bijbelkring, waar we tot de ‘jongeren’ behoren. Het fijne aan het optrekken met oudere gemeenteleden vinden wij dat zij door hun levenservaring vaak ‘stabieler’ in het geloof staan. Er is vrijmoedigheid in de gemeente en wij voelen ons hier op ons gemak.