Maak kennis met: Bert Zieleman

‘Het zijn de kleine dingen die het doen’

Wil jij je even voorstellen?

Op mijn rijbewijs staat dat ik deze zomer 70 wordt maar in mijn hoofd ben ik een jaar of twintig jonger. Ben een uitermate praktisch ingesteld mens. Daarom lid van de afdeling oplossingen. Geboren in Hasselt (O) getogen in Overberg en Lunteren en de laatste 39 jaar woonachtig op onze “Heerlijckheid” in Ederveen, het ouderlijk huis van mijn echtgenote Hillie. We zijn 46 jaar getrouwd en hebben 2 dochters 1 zoon en 9 kleinkinderen tussen 5 en 11 jaar. Negen jaar geleden met de VUT gegaan daarmee een andere rol in de maatschappij aanvaard. Heb afscheid genomen van tijdsdruk en houdt me nu bezig met:

• Klompenpaden in de omgeving Lunteren/Ederveen.
  • Een hele grote tuin waar veel werk in zit.
  • Ben “Klusopa” op de Triangel en sinds kort ben ik ook actief in “de Klusklas” daar. Dat is een nieuw project, zie het maar als tegenovergestelde van een Plusklas.
  • Ben een heel frevente motorrijder. Op deze tweewieler zwerf ik door heel Europa. Van Noordkaap tot Dolomieten van het Reuzengebergte tot Schotland.
  • Organiseer voor vrienden en kennissen motorreisjes.
  • In de schuur staat ook nog een oud “Kevertje” waar ik graag aan knutsel en wij een rondje mee rijden om een ijsje te kopen.
  • En “last but not least” ben ik actief als “ophaalbroeder” voor de jaarlijkse Bazaar van onze kerk.

Wat spreekt jou aan in de Maranathakerk?

Toen we in 1981 onverwacht in Ederveen kwamen wonen werd het even zoeken waar we naar de kerk wilden. Met onze wat vrijgevochten instelling kwamen we na wat omzwervingen bij de Maranathakerk terecht. Daar had de herkomst van wat toen “de Minderheid” heette misschien ook wel iets mee te maken. Het bewust en gemotiveerd plaatsen van jezelf in de gemeenschap. De tijd verandert, de wereld verandert, daar moet je bewust mee omgaan. Als je blijft hangen in gisteren is er geen morgen. Het brede scala aan kerkgangers in de Maranathakerk spreekt me aan en geeft me het gevoel dat iedereen erbij hoort, ook wij. Natuurlijk zijn er verschillen in opvatting, mening en werkwijze maar we moeten wel samen verder. De ene zondag ga je na de dienst wat gemotiveerder naar huis als de andere, maar realiseer je dan dat je niet alleen in de kerk zat.

Wat houd je bezig in deze Corona-tijd?

Onzekerheid en jeuk zijn slopend. Je kunt er weinig tot niets aan doen terwijl je aldoor bezig bent met het zoeken naar een oplossing. Voorlopig zitten we binnen in sociale quarantaine en moeten we met een boog om elkaar heen lopen. Dat maakt het er allemaal niet eenvoudiger op. Ik mis het gebrek aan direct contact met kinderen en kleinkinderen we “appen” ons suf maar ik mis het wel. Ik verheug me nu al op de hereniging van gezin, kerk en maatschappij.

Met welke Bijbelse persoon zou je wel eens een dagje willen optrekken?

Dat is een lastige vraag. We doen al heel lang ons best om de Bijbelse verhalen in te passen in onze huidige tijd maar vergeten daarbij dikwijls de context waarin de geschiedenis zich afspeelde. Een maatschappij 2 tot 3 duizend jaar oud die ergens 4 eeuwen terug vertaald werd in de toen min of meer geldende maatschappelijke normen en waarden. Daar struikel ik elke keer weer over. Paulus had zo wel wat kernachtige uitspraken die iets over hem zeiden: “Als ik zwak ben dan ben ik machtig”.

Waar geniet jij van?

Het zijn de kleine dingen die het doen. Als je zaterdagsmorgens, voor een boodschap, door de Dorpsstraat loopt en daar roept zo’n klein mannetje “Hallo Opa Bert” dan ga je door de knieën voor een babbeltje toch!

Wat zou je nog wel eens willen doen?

Heb heel veel gedaan, soms ook wel iets onverantwoords, en ik doe nog van alles. Geen uitspattingen aan toe te voegen.

Wat verwacht je van de nieuwe predikant van de Maranathakerk?

Heb veel respect voor iemand die vanuit zijn overtuiging zo’n grote stap in zijn leven zet. Kijk uit naar de ervaringen, belevingen en opvattingen uit een voor ons andere wereld. Zal voor hem, zijn gezin, en ons als gemeente een krachttoer worden maar zonder strijd geen overwinning. Daar moeten we samen voor gaan. Daarom wens ik hem en ons veel kracht, vertrouwen en succes toe.

Hoe ziet een ideale dag er voor jou uit?

Als de zon maar schijnt. (letterlijk en figuurlijk)

Stel, je mag zondag je favoriete lied opgeven om te zingen in de kerk. Welk lied gaat dat worden?

Dan kom ik niet in het Liedboek terecht en het wordt ook geen zingen, daar ben ik niet zo goed in maar luisteren naar “The Rose” van Bette Midler, dat inspireert me.