Een bezoek aan de Voedselbank Ede
Op dinsdag 7 maart 2023 bracht ik een bezoek aan de Voedselbank Ede. Ik werd hartelijk ontvangen door onze contactpersoon René Kleinveld. Al vele jaren rijdt René met de bus van de Voedselbank iedere woensdag naar Lunteren om daar bij een van de Lunterse kerken en bij supermarkten producten op te halen. Het werd tijd dat ik eens een tegenbezoek aan de voedselbank zou brengen. De voedselbank bevindt zich op de Frankeneng aan de rand van het industrieterrein. Bij binnenkomst vraag ik René direct waarom de voedselbank hier zit, het zou toch veel logischer zijn als ze in de stad zitten? René geeft aan dat dit een bewuste keuze is. Er is in Nederland nog steeds een schaamte om uit te komen voor armoede. Deze locatie is juist gekozen, omdat bezoekers hier veel privacy hebben en het niet te ver van de stad is.
Vol terechte trots startte René zijn rondleiding. Zo’n 45 vrijwilligers werken er bij de voedselbank. Iedereen heeft zijn vaste taak. Alles gebeurt in een weekcyclus. Op maandag en dinsdag ligt de nadruk op het klaarzetten van de houdbare producten, op woensdag worden de versproducten opgehaald en de volgende dag klaargezet. Iedere vrijdagochtend mag men langskomen om een pakket op te halen. René laat mij op een schoolbord zien hoeveel tassen er deze week klaargemaakt moeten worden. Afhankelijk van de gezinssamenstelling ontvangt men een S, M of een L -boodschappenpakket. Naast een tas met houdbare producten en een tas met versproducten, mag men vanuit vriezers en koelkasten nog een aantal producten kiezen, waaronder vlees en vis.
René legt uit dat de voedselbank zelf geen boodschappen in mag kopen. Zij zijn voor de aanvoer volledig afhankelijk van giften. Belangrijke leveranciers zijn een aantal supermarkten en winkeliers in de regio Ede die de Voedselbank een warm hart toedragen. Maar ook de kerken in de regio Ede zamelen boodschappen in. Alles wat binnenkomt wordt goed gecontroleerd. Producten moeten onbeschadigd en ongeopend zijn en natuurlijk is de houdbaarheidsdatum van groot belang. Als ik langs loop zijn een aantal vrijwilligers bezig om alles wat gecontroleerd is te sorteren. Ieder product heeft zijn eigen vak in de stellingen.
Vanuit deze kratten worden later deze week boodschappentassen gevuld. Er worden nooit goede producten weggegooid. Als er een overschot is aan een bepaalde producten dan worden ze geruild met de andere voedselbanken in de regio of worden afgegeven bij het Leger des Heils of de Schuilplaats. Bij deze instellingen wordt er dagelijks gekookt voor dak- en thuislozen.
Terwijl ik met René een kop koffie drink, legt hij uit dat je niet zomaar langs mag komen om boodschappen te halen. Vooraf wordt de financiële situatie van het gezin beoordeeld. Afhankelijk van inkomsten, vaste lasten en grootte van een gezin rekent men uit of men in aanmerking komt. Iedere 6 maanden wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Ook dient ieder gezin een begeleider te hebben. Het doel is dat uiteindelijk iedereen weer zelfredzaam wordt. Dat blijkt niet altijd te lukken. Sommige gezinnen zitten al jaren in de schulden en blijven helaas afhankelijk van de voedselbank. Momenteel zijn dat zo’n 160 gezinnen die wekelijks langskomen om een voedselpakket op te halen. De naam Voedselbank Ede is misschien een beetje misleidend, want armoede beperkt zich niet tot de stad Ede; ook vanuit Bennekom, Otterlo, Harskamp, Ederveen, Wekerom en Lunteren komen wekelijks mensen naar het uitgiftepunt.
Ik ben echt onder de indruk van het werk van deze vrijwilligers. Alles werkt als een geoliede machine. Iedereen weet zijn taak, en alles is netjes, schoon en opgeruimd. Ik ben erg blij dat wij als Maranathakerk hier een bijdrage aan leveren.
Verse groenten en fruit voor de voedselbank
Momenteel zamelt de Maranathakerk houdbare boodschappen in voor de voedselbank. Er is ook een te kort aan verse groenten en fruit om ieder gezin wekelijks hiervan te voorzien. Daarom hebben we met Jelis en Anja Budding van De Boomgaard afgesproken, dat de Voedselbank Ede de komende maanden wekelijks bij hen langs mogen komen om boodschappen te doen. Wij zijn heel blij met de medewerking van Jelis en Anja, die de producten tegen inkoopsprijzen aan de Maranathakerk levert.
In de maanden maart, april en mei van dit jaar kunt u weer op vrijdagochtend tussen 10:00 uur en 12:00 uur tijdens Open Kerk uw boodschappen inleveren. Uiteraard kunt u ze ook meenemen naar de dienst. In de hal van de kerk staat een tafel met kratten.
Namens de Diaconie,
Pieter van Leusden





