Collecte 1 oktober – Breng de Joden thuis. Oekraïne

Zondag 1 oktober 2023 –

Sinds het einde van de negentiende eeuw emigreerden honderdduizenden Joden vanuit de hele wereld naar hun Joodse thuisland Israël. Vanaf na de Tweede Wereldoorlog tot 1989 waren de grenzen van de voormalige Sovjet-Unie echter hermetisch gesloten. Religie was in het land verboden, de Joden mochten niet vertrekken. Tot de val van het IJzeren Gordijn in november 1989.

Vooral door de oorlog in Oekraïne is de emigratie vanuit Oekraïne sterk toegenomen. Kon men eerst nog vanaf vliegveld Kiev rechtstreeks naar Tel Aviv vliegen, nu gebeurt dat vanaf de vliegvelden in Roemenië en Moldavië.

Jeremia 30:3 ‘Want de dag zal komen … dat Ik hen terugbreng naar het land dat Ik hun voorouders gegeven heb… spreekt de HEER.’Van over de hele wereld maken Joden Alija (dat is de Israëlische benaming voor de emigratie naar Israël). Dit is voor velen de vervulling van een lang gekoesterde droom, maar geen gemakkelijke stap. Denkt u bijvoorbeeld aan armoede en een kloof in cultuur en taal. Christenen voor Israël helpt bij de terugkeer naar Israël. Op deze manier wordt de drempel voor Joden verlaagd om deze stap te maken.

Deel deze pagina met anderen!