Collecte 23 augustus – Syrische vluchtelingen

Syrische vluchtelingen in Libanon

Toen terreurorganisatie IS Assyrische dorpen in Syrië binnenviel, vluchtten de christenen halsoverkop naar Libanon. Assyriërs behoren tot de Syrisch-Orthodoxe Kerk. Ze zijn één van de oudste christelijke gemeenschappen. De Syrische Orthodoxe Kerk biedt Syrische kinderen overbruggingsonderwijs. Ze krijgen vijf dagen in de week vier uur les in Engels, Assyrisch, Arabisch en wiskunde. Ze leren Assyrisch om hun ‘heilige taal’ levend te houden, een vorm van Aramees, de taal die Jezus sprak. Ook krijgen ze kunst en drama om hun trauma’s te verwerken. Alle kinderen hebben familieleden die enige tijd werden ontvoerd, twee kinderen waren zelf ontvoerd door IS.

Zelfs als er vrede zou komen, kunnen deze kinderen en hun ouders niet zomaar terug naar hun dorpen. Hun huizen en kerken zijn verwoest en hun landerijen liggen vol met mijnen. Daarom zijn de gevluchte gezinnen die nu in Libanon wonen, van plan door te reizen naar Australië. Daar woont 90 procent van de Assyrische gemeenschap, met hun eigen bisschop. De Engelse les bereidt de kinderen voor op hun emigratie. Tot die tijd wonen ze in appartementen in een christelijke wijk, waar ze zich veilig voelen. Ze betalen de huur met geld van familie en vrienden. De kinderen hebben nauwelijks plekken om te spelen. Voor €23 kan een rugzak met schoolspullen gekocht worden. Wij hopen op uw bijdrage.

Deel deze pagina met anderen!