Maak kennis met: Dik Snetselaar

‘'Een kerk die met haar tijd trouwt, is vroeg weduwe’

Even voorstellen…

Dik Snetselaar (1950) Gehuwd met Coby Vlastuin, vader van twee dochters en opa van vier kleinkinderen. Ik ben geboren in Lunteren, groeide op in een groot reformatorisch gezin. Er ‘moest’ veel en toen ik 21 jaar was wilde ik niet meer mee naar de kerk van mij ouders. Wij trouwden in de Oude kerk in Lunteren en deden belijdenis in de NH kerk in Barneveld. Ik werkte op een accountantskantoor, was groenteboer, chauffeur en wagenparkbeheerder. Door een aantal verhuizingen naar o.a. Scherpenzeel en Odijk bezochten we diverse gemeenten. Er volgde een periode dat ik het geloof helemaal losliet, later heb ik dat weer opgepakt en toen we uiteindelijk in 2016 weer in Lunteren kwamen wonen werd ik lid van de Maranathakerk.

Wat maakt jou blij?

Ik ben blij als ik ‘s ochtends gezond op sta, dat ik m’n vrouw en (klein)kinderen gezond en wel om me heen heb. En ook al gaat mijn vrouw niet mee naar de kerk (ze gelooft niet in het instituut), delen we ons geloof en kunnen we daar samen over praten. Fietsen en wandelen, dat maakt me ook blij. En het feit dat we na mijn pensionering weer in Lunteren zijn gaan wonen, grond om het huis ipv een balkon…er is heel veel dat me blij maakt!

Wanneer voel je je dicht bij God?

Fietsend of wandelend in de natuur. Als ik lees en bid. De eredienst op zondag en de viering van het Heilig Avondmaal is voor mij ook zo’n moment.

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?

Alles over het leven van Jezus op aarde, vanaf Zijn geboorte tot aan Zijn opstanding. Zijn inspirerende verhalen, de wonderen die Hij deed. Dat is de kern van alles waardoor wij vergeving en nieuw leven kunnen ontvangen. Zonder Hem zou dood, dood geweest zijn. Ik vind het haast jammer dat we bijna niets van de eerste dertig jaar van Zijn leven weten…

Wat zou je graag aan anderen geven?

Geloof, hoop, liefde en als het zou kunnen gezondheid.

Wat deed je nooit, maar zou je wel willen?

Dingen die ik zie, kunnen maken. Ik heb wat dat betreft twee linkerhanden en kan bijna jaloers worden als ik zie hoe handig sommigen kunnen zijn met praktische dingen.

Wat zou je aan God willen vragen?

Wanneer God zijn Zoon naar de aarde zal sturen om Zijn nieuwe koninkrijk te stichten. En of ik met mijn vrouw en (klein)kinderen en allen die ons dierbaar zijn, daar herenigd mag worden.

Kun je jezelf zijn in de MK?

Ja, er wordt niets aan me opgedrongen en ik word in m’n waarde gelaten, kan gaan zitten en me kleden zoals ik wil. Ik kom zoals ik ben.

Is er een keerpunt in je leven geweest?

Jazeker, in 2011. Ik heb heel veel ups en downs in mijn leven meegemaakt. Bidden en Bijbellezen deed ik op een gegeven moment helemaal niet meer. Ik hoefde ook niet meer in de hemel te komen, nam definitief afscheid van mijn geloof en besloot helemaal met God te breken. Een jaar na die beslissing kreeg ik kanker. Een periode van ziekzijn brak aan en ik weigerde Hem om genezing te vragen. Een week nadat ik uit het ziekenhuis kwam, kreeg ik bericht dat het bedrijf waar ik werkte en aandeelhouder van was, failliet was gegaan. Nog steeds weigerde ik naar het stemmetje te luisteren dat zei ‘Je moet tot God bidden en Hem vragen je te helpen en te troosten’. Vervolgens liep het huwelijk van onze dochter op de klippen, wat veel verdriet en zorg gaf. Maar, consequent als ik was, wilde ik God nog steeds nergens in betrekken. Een half jaar later werd ook mijn vrouw ziek en toen zij in het ziekenhuis lag, ben ik – alleen thuis gekomen- op mijn knieën gevallen en brak ik. Ik liet God weer in mijn leven toe, Hij was de Enige waar ik nog terecht kon en Hij wees me niet af. Het bleek dat toen ik destijds klaar was met God, Hij het daar niet mee eens was! Vanaf dat moment ben ik een blije gelovige geworden. Niet doordat mij een ‘groot wonder overkwam’, wat je best vaak hoort. Nee, het wonder dat mij overkwam, is dat God alle narigheid ten goede keerde toen ik eindelijk op mijn knieën ging.

Je mag zondag een lied opgeven. Wat wordt het?

Dat heeft alles met bovenstaand verhaal te maken : Genade zo oneindig groot ! (Opwekking 428 ‘Amazing Graze’)

Wat hoop en verwacht jij voor de toekomst voor de MK?

Dat de eredienst en bediening van de sacramenten blijven zoals het is. Het Heilig Avondmaal samen aan de tafel vieren betekent heel veel voor mij, want zo deed Jezus het ook, bewust en in alle rust. Er is een gezegde, waar ik me in kan vinden; ‘Een kerk die met haar tijd trouwt, is vroeg weduwe’

Hoe vier jij Kerst het liefst?

Te midden van mijn gezin. En in de de kerk, waar we dan de geboorte van Jezus, het begin van nieuw leven vieren. Anders is het kerstfeest voor mij niet compleet.