Maak kennis met: Jan en Dieke Heij

Jan : ‘ Ik leef van dag tot dag, wachtend totdat Jezus terugkomt.’ Dieke : ‘Ik koos voor geloven, niet meer voor twijfelen.’

Jan en Dieke Heij

Jan : ‘ Ik leef van dag tot dag, wachtend totdat Jezus terugkomt.’

Op een stormachtige donderdagavond ben ik welkom bij Jan en Dieke aan de Paardewei. In hun gezellige woonkamer hangt een bordje met de tekst uit Filippenzen 4:7 : ‘Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.’

Met in onze handen een warme kop thee, vertellen Jan en Dieke hun verhaal.

Jan (33) en Dieke (29) beide geboren en getogen in Lunteren, hebben 2 zoontjes. Jorg van 2 1/2 en Floris van 8 maanden. Samen hebben ze belijdenis gedaan in de Oude kerk in Lunteren, en zijn daarna daar getrouwd. De kindernevendienst en de liederen van de MK spreekt ze erg aan, daarom zijn ze sinds een paar maanden lid.

Dieke werkte in de kinderopvang, maar is nu gestart met een opleiding post HBO, met als doel te werken met kinderen die extra zorg nodig hebben. Jan werkt in ‘s Heerenberg  bij een agrarische uitgeverij. Zij maken vakbladen voor de boeren, en hij werkt er als coördinator voor de grafische vormgeving. In verband met corona werkt hij veel thuis en dat scheelt fijn reistijd.

Dieke : ‘Ik koos voor geloven, niet meer voor twijfelen.’

Met welke activiteiten waren jullie betrokken bij de Oude Kerk? En waar zouden jullie betrokken bij willen zijn bij de MK?

Dieke: ik heb Catechisatie  gegeven bij de Oude Kerk. En ik zou wel bij alles betrokken willen zijn bij de MK, haha! Wij zijn wel veel bezig met duurzaamheid. We eten graag lokaal voedsel, groente die net van het land komt. Soms met het zand en de wortels er nog aan. Dan ga ik het eten wel meer waarderen, en weet je waar het vandaan komt en wat je eet. Ik geloof er erg in dat dat er ook voor zorgt dat je gezonder wilt eten en dat wat je naar binnen stopt, dat dat tijd en moeite heeft gekost. Dat je er dankbaar voor bent.  De groene kerk vind ik interessant, en ik heb me opgegeven voor de peuterdienst.

Jan: ik zat in het afscheidscomité van ds. Nap. Ik vind het ook fijn om zo weer naar de kerk te gaan. Een rustmoment, je weet dat er voor Jorg en Floris goed gezorgd wordt en je kunt veel beter de dienst volgen. De gemeente groeigroep lijkt me ook leuk.

Hoe ziet jullie ideale dag eruit?

Dieke : vakantie, palmbomen en een boek erbij.

Jan: uitslapen!

Hoe zouden vrienden jullie omschrijven?

Jan : pff.. dat is een lastige. Gezellig denk ik.

Dieke: mensen kennen mij als iemand die heel kritisch is, ik denk heel diep over dingen na, vriendinnen vinden mij wel heel betrokken.

Wat geeft jou leven zin?

Jan: samen met de kinderen, dat vind ik leuk. Ik heb niet echt iets waarvan ik zou zeggen dat dat echt de zin van mijn leven is. Elke dag heeft weer z’n eigen leuke dingen, ik kan niet zeggen dit maakt mijn dag compleet. Ik leef van dag tot dag.. wachtend totdat Jezus terug komt!

Dieke: deze vraag heeft voor mij een zware kant, omdat ik een poosje depressief ben geweest. Ik weet ook hoe het is als je de zin van het leven niet meer ziet. Dus ik herken me goed in wat Jan zegt, je hoef geen diepe reden van je bestaan te weten als er maar dingen zijn waar je van kan genieten. Elke dag weer.

Wanneer voel je je dicht bij God?

Jan: als ik zing, of als ik muziek luister. Als ik na me werk rij, zit ik ruim een half uur in de auto, lekker muziek aan en biddend aan het stuur.

Dieke: als ik alleen of in de natuur ben.

Wanneer ontdekte je dat je niet zonder God kan /wil leven ?

Jan : ik ben met het geloof opgegroeid. Belijdenis doen was voor mij vanzelfsprekend. Ik ben blij dat ik het als vanzelfsprekend heb ervaren. Maar ik kan er juist heel erg door geraakt worden als anderen hun radicale bekeringsverhaal delen. Dat vind ik mooi.

Dieke: na mijn depressie ging het niet zo goed met me. Ik ging het EH-basisjaar doen en ik kwam in een veilige omgeving. Heel ontspannen, gesprekken over geloof en persoonlijke ontwikkeling. Een docent zei ongeveer, dat ik zelf een keuze moest maken. Toen heb ik met mezelf afgesproken dat ik zou kiezen voor geloven en niet meer voor twijfelen. De wereld ging weer voor me open. Mensen zeiden ook: het lijkt wel of je veel lichter bent, je straalt! Daarna is niet alles veel makkelijker geworden, maar ik weet wel dat God zijn weg met mij gaat. Ik heb daarna ervaren dat God mij vraagt om weer te gaan leren leven, met open armen, in vertrouwen op Hem. Dat doe ik nu, stap voor stap.

Op welk moment in je leven was je het meest enthousiast ?

Dieke: ik ben als au pair naar Oostenrijk gegaan. Toen had ik echt het gevoel dat ik alles los liet. Gewoon gaan.

Jan: toen ik Dieke tegenkwam!  Hoewel, dat liet ik niet direct blijken. Haha, daarna op Oud Lunterse Dag natuurlijk, zijn we de rest uit het oog verloren, maar niet elkaar.

Als Jezus voor je deur zou staan, wat zou je Hem dan willen vragen?

Jan: ik zou schrikken in eerste instantie. En daarna vragen of Hij een bakje koffie wil.

Dieke: ik denk niet dat ik wat zou vragen. Ik zou gaan huilen, van vreugde en van opluchting.  Als ik toch wat zou vragen, zou het toch een waarom vraag zijn denk ik. Niet om het antwoord maar meer, het was zo moeilijk.

Jullie mogen zondag een lied opgeven, welke zouden jullie kiezen en waarom?

Jan en Dieke : een lied wat we erg mooi vinden is ‘In U weet ik wie ik ben’ van Hillsong. Het lied zegt dat je met zekerheid weet dat je echt bij God hoort, als Zijn kind, en dat Hij een plek voor je heeft. Hij zal je nooit aan de kant zetten. Ook klinkt in dit lied de zekerheid dat je mag zijn wie je bent en daarin geborgen mag weten door de liefde van God en van Jezus.

Alice Pater