Maak kennis met: Jarda Bouw

‘Jezus geeft het je, en je mag het ontvangen’

Hallo allemaal, mijn naam is Jarda Bouw. Ik ben 24 jaar en ik woon sinds kort in Ede. In deze ‘stad’ mag ik als leerkracht voor de klas staan in groep ½. Als kind al ging ik naar de Maranathakerk en ben er sinds dien niet meer weggegaan. Met veel plezier en enthousiasme mag ik meehelpen bij de organisatie van verschillende activiteiten.

Hoe was jouw opvoeding?

Ik ben gelovig opgevoed, ik ging vooral met mijn moeder naar de kerk en vond het als klein jongetje al bijzonder dat je dan samen kwam, en dat er dan iets gezamenlijks was waar je voor samen kwam. En als je dan rondkeek, wij zaten links achterin, dan zag je dat iedereen anders was, dat ben ik altijd vast blijven houden.

En vooral van m’n opa en oma, die hebben er ook echt een rol in gespeeld. Mijn opa had altijd zo’n dikke bijbel met een stoffen en door de jaren heen gerafelde bladwijzer. Toen ik een jaar of 8 was, werd ik gevraagd te spelen in de kerstmusical in de Maranathakerk. Dat was de 1e keer dat ik op het podium stond en ben sindsdien niet meer weggegaan.

‘ En als je dan vanuit liefde naar een doel streeft, dat vind ik echt tof!’

Hoe kwam jij zelf tot geloof?

Ik heb mooie dingen meegemaakt en merk dat dat me veel kracht geeft. Jezus geeft het je, en je mag het ontvangen. En als je dan vanuit liefde naar een doel streeft, dat vind ik echt tof! Ik denk dat dat me wel gevormd heeft binnen mijn geloof. En dat dat op allerlei manieren kan. Een kerstmusical of jeugdkamp,  wat ik ook mag draaien. Er zijn al mooie dingen op mijn pad gekomen.

Op welk persoon in de bijbel lijk jij het meest?

Ik vind de vader van het verhaal van de verloren zoon altijd heel mooi. Ik weet niet zozeer of ik me daarin spiegel, maar ik vind dat een krachtig persoon. Dat je met open armen iemand op mag wachten, waar hij ook vandaan komt.

Hoe ben je voor de kleuterklas terecht gekomen?

Ik was altijd al wel een sociaal dier, en ik vond het gaaf om mensen samen te brengen. Dat viel mooi samen in de pabo. Ik heb de CHE gekozen voor het geloof en de afstand. Nieuwe mensen, dingen leren en op weg helpen. Eerst wilde ik het theater in, iets creatiefs doen maar de pabo trok me toch meer. In mijn 2e jaar liep ik stage in de kleuterklas. Het werd me aangeraden om in ieder geval 1 keer de kleuters te doen. En toen kwam ik bij 2 hele leuke (inmiddels) collega’s terecht, want ik mocht daar blijven.

Wat kun jij zelf van de kinderen leren?

Kleuters zijn heel enthousiast, een open blik op de wereld en ik mag ze daarin coachen. Dat vind ik heel mooi! Ik mag de grenzen aanbieden, maar daar binnenin mogen ze ontdekken. Ga soms eens zitten, ervaren wat een kind ervaart. Durf aan de zijlijn te staan, om te kijken wat een kind doet. Stil staan, om je te verwonderen om kleine dingen. Kinderen zien soms ook echt andere dingen.

Wat zou je graag willen doen en heb je nog nooit gedaan?

Ik ben echt wel een reiziger, dus ik zou heel graag op reis willen voor langere tijd. Dat zou ik tof vinden! En ik zou graag in het buitenland willen werken. Met de pabo hebben we een keer een reis gemaakt naar Schotland. Daar wordt het christelijk onderwijs niet gesubsidieerd. De school was niet groter dan de kelder in onze kerk.

Mijn meisje vindt het gelukkig ook fijn om te reizen, ze is een paar jaar terug naar het buitenland geweest om te werken in een verloskundige praktijk. En ze wil ook graag terug. Graag zou ik ook meer van Gods schepping willen zien. Amerika staat hoog op m’n lijstje, qua geschiedenis is daar veel gebeurd.

Wat maakt jou betrokken bij de Maranathakerk, en wat zou je willen veranderen?

Ik geef club aan groep 5/6 en ga mee op startkamp en zeilkamp. Ik mag nu bij de jeugddienstcommissie zitten, en wordt regelmatig gevraagd voor de kerstkinderdienst.

Meer combineren, meer een doorlopende lijn voor de jeugd. Toen ik 15, 16 jaar was, was ik trots dat ik bij JIM (jeugd in Maranathakerk) zat. Terug naar JIM, dat zou ik gaaf vinden! Meer gezamenlijk!

Alice Pater