Kunst in de Kerk – Marieke Bouman-Sweers

De vijf boeken van Mozes

Op 27 januari hebben leden van de commissie “Kunst in de Kerk” in de kerk vijf schilderijen op mogen hangen. De werken zijn gemaakt door de Lunterse kunstenares Marieke Bouman-Sweers (1933-2022) en door haar dochter Marchien uit de nalatenschap aan de Maranathakerk geschonken.

De lege witte muur tegenover de keuken wordt er nu mee gesierd en het geheel past heel mooi in deze omgeving. Ieder schilderij betreft één van de vijf boeken van de Thora, ook, in dezelfde volgorde, de eerste vijf boeken van het Oude Testament. Het schilderij helemaal rechtst bijvoorbeeld heeft als titel “Deut. 1″ met de tekst: “Dit zijn de woorden die Mozes tot geheel Israël gesproken heeft.” Voor wie de Hebreeuwse taal machtig is er ook vast nog wat te ontcijferen. Waarschijnlijk heeft de keuze van dochter Marchien om Joods te worden Marieke aangezet tot het verwerken van Bijbelse elementen.

Marieke was bouwkundig ingenieur en doceerde een aantal jaren aan de TU te Delft en later aan de Landbouwhogeschool Wageningen, nu WUR-Wageningen. Geïnspireerd door haar kunstminnende ouders was ze van jongs af al met kunst in de weer en ambitieus en creatief als zij was heeft zij met heel diverse technieken een hoog niveau weten te bereiken. Zij exposeerde veel in Frankrijk, maar ook in Londen en viel meerdere keren in de prijzen.