Maak kennis met... Jannie Oevering

Geschreven door Jannie Oevering op . Gepost in Maak kennis met

Oevering-JannieIk ben geboren op 9 maart 1935 in Harderwijk. Mijn vader was visser en ik ben opgegroeid in een Chr. Gereformeerd gezin. Wij waren thuis met acht kinderen waarvan ik de zesde in de rij ben. Ik heb een fijne jeugd gehad waar altijd de Bijbel op tafel lag. Het was er een zoete inval en we mochten ook altijd vriendjes of vriendinnetjes meenemen. Het was een warm gezin. Bijzonder dat Ik naar de Mulo mocht van mijn ouders, voor die tijd zeker! Op mijn 22e trouwde ik met mijn eerste man en we gingen in Rotterdam wonen. Dat was een hele overgang. Ik heb heel wat jaren op een notariskantoor gewerkt en na een aantal omzwervingen kwamen we in Otterlo te wonen. Ik heb één zoon (Maas) die al vanaf dat hij 4 maanden was bij ons is komen wonen door adoptie. Na mijn scheiding ben ik via via op een bijzondere manier in Lunteren terecht gekomen. Ook vond ik in Lunteren weer een nieuwe baan op een accountantskantoor want ja er moest wel brood op de plank komen. En nu woon ik al weer 26 jaar samen met Theo in Lunteren.

Hoe ben je bij de MK terecht gekomen?
In het begin ga je langs verschillende kerken in Lunteren, maar nee de MK was het toch echt en ik ben daar dus gebleven. Op een avond voor nieuw ingekomenen ontmoette ik Tiny Wolff en zij nam me mee naar Sursum Corda. Zo heb ik veel nieuwe mensen leren kennen en voel me echt thuis hier. De Maranathakerk voelt als een warme mantel en op zondag neem ik altijd iets mee naar huis waar ik over na kan denken. Wat fijn is dat.

Geloven betekent voor mij:
Dat is mijn houvast in het leven. Als ik iets moeilijk vind dan ga ik graag aan de voeten van Jezus zitten. Alles kan ik dan bij Hem kwijt.. Ik leg het bij het kruis neer en vertrouw het aan Hem toe. Ja geloven betekent veel voor me ...!

Als je terug kijkt op je leven wat heeft dan de meeste indruk bij u achter gelaten
Ik heb een borstamputatie meegemaakt terwijl we nog maar 2 jaar getrouwd waren. Dat was een spannende tijd!
Wat was ik dankbaar dat alles verdwenen was en ik gezond werd verklaard. Daar zit je dan weer op de fiets te genieten van de natuur om je heen. Dat voelde als een nieuwe geboorte. Een tweede kans. Ja dat was bijzonder maar ook dat Maas in mijn leven is gekomen. De kans dat ik zwanger zou raken was er niet en dat gaf me veel verdriet. Maar met Maas die als baby van 4 maanden zo welkom was, maakte dat mijn leven wel heel bijzonder!

Welk moment in je leven zou je nog eens over willen doen?
De ontmoeting met Theo. Via omwegen leerden we elkaar kennen. We zouden gaan wandelen op de hei maar het noodweer barstte los. Dat heeft ons niet belemmerd want vanaf het begin was er direct de goede klik. Ook Theo wil graag samen met de Heer leven en dat beleefde ik ook zo. Nee als ik terug kijk zie ik zoveel momenten die niet zomaar 'toevallig' waren. De Heer heeft ons bij elkaar gebracht tot op de dag van vandaag. En ja dat allereerste moment wil ik best nog eens overdoen!

Wat was je meest favoriete programma toen je klein was?
Al lachend: Swiebertje natuurlijk. Daar keken we altijd naar!

Op welke plek kom je tot rust?
Dat is in de kerk. Die momenten van stilte vind ik kostbaar. Het samen zingen doet ook echt iets met me, het geeft me kracht. Ja, dat geeft rust!

Wat was als kind je droomberoep?
Een droomberoep, nee dat had ik niet maar Theo was graag verpleger geworden. Dat had zó bij hem gepast maar helaas was dat niet mogelijk. De boerderij van zijn vader riep en een beroep als verpleger zat er niet in. Dat had ik hem graag gegund!

Welke vraag zou elk mens zichzelf moeten stellen?
Goed om zo af en toe jezelf eens onder de loep te nemen en je de vraag te stellen: Had ik hier anders op kunnen reageren?

Wie heeft het meeste invloed op je leven gehad?
Mijn zussen, die waren er altijd voor mij en mijn ouders natuurlijk! Mijn oudste zus heeft me zo gesteund tijdens de scheiding. Ik ging graag naar haar toe of zij kwam bij mij. Ze is pas overleden op 96 jarige leeftijd.

Welk Bijbelgedeelte is favoriet voor je?
Ja, Dat is psalm 139. De Heer is er altijd. Je bent gewoon nooit alleen!

Als je voor zondag een lied zou mogen opgeven dan wordt dat?
Heer, ik hoor van rijke zegen!

Dank Jannie voor je vertrouwen.

Meer artikelen...