Maak kennis met ... Sonja Heinen – van Beek

Geschreven door Sonja Heinen- van Beek op . Gepost in Maak kennis met

Heinen-vanBeek-SonjaSonja Heinen – van Beek (1985)

"Ik ben veel vrijmoediger geworden en heb op FaceBook gezet dat ik belijdenis deed, de reacties waren zo positief!"

Wie ben je, met wie woon je en sinds wanneer kom je in de Maranathakerk?
Samen met mijn levenspartner Jeroen heb ik twee zoons ; Jamie en Luuk van 8 en 6 jaar. Na twaalf jaar werken in de supermarkt, ga ik een opleiding in de ziekenzorg doen. Ik ben in de MK gedoopt en ging naar een christelijke school, vanaf mijn vijfde waren mijn ouders niet meer kerkelijk betrokken, al bleef mijn moeder wel contact houden met mensen van de kerk. Ik herinner me wel heel goed dat ik als kind eens naar een concert van Elly & Rikkert in de Maranathakerk ging, geweldig was dat, ik heb de CD nog!

Wat voor kind was je?
We woonden tussen de weilanden, het liefste speelde ik op m'n blote voetjes in het zand. Op zondag wandelde mijn vader met ons, de natuur in. Dat was genieten, dan had ik hem even voor mezelf. Mijn moeder was lange tijd psychisch ziek en al heb ik een vrolijk karakter, ik kampte met angsten en praatte niet over de situatie thuis. In de vakanties ging ik altijd bij familie logeren en op school vond ik een stukje veiligheid, dat vond ik erg fijn. Desondanks kwam ik in mijn pubertijd in een depressie terecht door wat ik meemaakte, gelukkig heb ik toen de juiste hulp gekregen en gaat het goed met mij.

Wat bracht jou weer terug in de MK?
Heel af en toe ging ik nog wel naar 'bijzondere diensten' zoals dopen, belijdenis of met kerst en dat emotioneerde mij altijd op een positieve manier, het voelde fijn en ik vond er een stukje veiligheid. Het overlijden van mijn vader maakte dat ik weer betrokken wilde zijn. Eerlijk gezegd wist ik zelf niet goed waar ik aan begon, was zoekende en besloot de verdiepingsavonden te gaan volgen. Nou, dat was voor mij echt direct 'de diepte in'! Op de laatste avond nodigde Ds. Jaap Hansum de deelnemers uit voor een persoonlijk gesprek. Daar ben ik op in gegaan en dat heeft mij erg veel gedaan, want het heeft mij bevestigd in het feit dat ik als gelovige verder wilde leven! In Nehemia 8 : 10 staat 'Want de vreugde die Heer u geeft, is uw kracht' en zo voel ik dat ook.

Welke Bijbelfiguur spreekt jou aan en waarom?
Maria, in hoe zij omging met haar situatie. Je zult zo jong zijn en dan de boodschap krijgen dat je de moeder van Jezus zult worden!

Wanneer voel je je dicht bij God?
Ik luister graag naar mijn YouTube- lijstje christelijke muziek en opwekkingsliederen van Sela en Gerald Troost. Met collega's had ik een discussie of zwaar gehandicapten wel wat aan hun leven hebben. Eigenlijk gaven we een soort 'waardeoordeel'. Vervolgens ging ik groente uitpakken en terwijl ik daar zo mee bezig was, kwam opeens de tekst van Elly en Rikkerts' liedje in mijn hoofd; 'Je bent een parel in Gods' hand'. Terwijl ik die tekst als klein kind voor het laatst gehoord had, wist ik 'm opeens weer helemaal! Dat vond ik echt een teken, een soort antwoord van God zelf; iedereen is Hem evenveel waard, daar mogen wij als mensen niet over oordelen.

Van wie heb je veel geleerd?
Van Ds. Jaap Hansum; hij zag dat ik zoekende was en heeft mij doen inzien wie ik was, wie ik voor Jezus ben en dat het evangelie ook voor mij is! Hij stimuleerde me om belijdenis-catechisatie te gaan volgen. Het verschil in leeftijd en geloofsopvoeding van de deelnemers was best groot en het was heel fijn om samen te komen van elkaar te leren. Met Palmpasen hebben we belijdenis gedaan en zijn van plan om ons samen in het geloof te blijven verdiepen.

Hoe ga je om met de grenzen van je bestaan/ wat is je valkuil?
Ik vond het altijd moeilijk om 'nee' te zeggen, er zijn ook veel leuke dingen om te doen of af te spreken! Maar gelukkig leer ik steeds beter om mijn grenzen aan te geven.

Waar geniet jij van?
Het heerlijke voorjaarsweer, bloemen, beestjes, de geur van vers gemaaid gras! Ik kan ook heerlijk ontspannen met mijn hobby 'diamantpainting' of zingen in het projectkoor. En als onze zoons spelen, ga ik graag naar het voetbalveld om ze aan te moedigen.

Wat hoop en verwacht jij voor de toekomst voor de MK?
Dat de saamhorigheid blijft bestaan. Ondanks de verschillen zijn wij verbonden door het geloof. Ik hoop dat we een predikant krijgen die in 'gewone taal' preekt, want daar heb ik persoonlijk echt iets in mijn dagelijkse leven.

Je mag zondag een lied opgeven, wat wordt het? 'Daarom stierf ik aan het kruis voor jou' van Gerald Troost.

Janneke van de Kaa