Nieuwsbrief Oekraïne 4 april 2022

Besteding collecteopbrenst

Van het mooie bedrag dat de collecten voor Oekraïne opleverden, heeft de diakonie een deel besteed aan ondergoed. Vluchtelingen die ondergebracht zijn op het defensieterrein in Harskamp kunnen kleding en nu dus ook ondergoed uitzoeken in een speciaal voor hen ingerichte winkel in Harskamp.  Ondergoed dat overblijft, wordt bewaard voor de volgende lichting vluchtelingen. Alle gevers aan de collecte, hartelijk dank.

Focus

Eerder is er besloten om vanuit onze gemeente ons te concentreren op de Oekraïners die hier verblijven en minder op mensen in Oekraïne. Dat blijft zo. Toch is er een groep bijgekomen. Waar we eerst vooral naar de mensen keken die op het defensieterrein in Harskamp verblijven, zijn daar nu verschillende mensen bijgekomen die bij particulieren in Lunteren onderdak hebben gekregen. Waar we kunnen, zullen we ook voor deze groep hulp aanbieden. Het gaat op dit moment om zo’n 30 personen.

Bijeenkomsten

Vanaf 11 april is de Mulderschuur iedere dinsdagmiddag open voor Oekraïners om elkaar te spreken. Wilt u ook een keer gastheer of gastvrouw zijn? Meld u dan aan.

Kinderen naar school

Vanaf vandaag, maandag 4 april, gaan de basisschoolkinderen van 9-12 uur naar school in Ederveen.  De kinderen uit Lunteren worden gebracht met auto’s, totdat leerlingenvervoer voor hen geregeld is door de Gemeente Ede. We zoeken nog mensen voor week 16. Kunt u brengen of halen? Neem dan contact met ons op.

Jongeren en Oekraïne

Vrijdagavond 1 april zijn een stuk of 10 tieners naar Harskamp geweest om spelletjes te doen met kinderen en tieners. Zij hebben een leuke avond gehad en vinden dit zeker voor herhaling vatbaar!

De eerder genoemde rugzakkenactie van St. Gave is in voorbereiding.

Diensten

We hebben in de achterliggende periode een priester bereid gevonden om een dienst te houden op het terrein in Harskamp. Helaas was dit niet toegestaan. Op dit moment worden er in Harskamp (buiten het terrein) door de plaatselijke kerken diensten belegd. Dit willen wij graag ondersteunen.

Gezamenlijk eten

De kerken zijn gezamenlijke maaltijden met Oekraïners aan het opstarten

Wat kan ik doen?

Wilt u zelf iets doen voor de vluchtelingen? Heel graag!

• Kinderen brengen en halen naar school in Ederveen
  • Gastvrouw/gastheer zijn voor koffiemiddagen in de Mulderschuur
  • Met jongeren naar terrein in Harskamp om daar activiteit te houden
  • Kijk op https://cvvede.nl/ik-wil-helpen/hulpvragen/ hier staan steeds nieuwe hulpvragen.
  • Hulp bij opstarten van een platform voor particulieren die Oekraïners in huis hebben.
  • Helpen koken voor gezamenlijke maaltijden

Deel deze pagina met anderen!