Maak kennis met: Rita Kelderman

‘het gevoel dat Hij naast mij staat’

Wil je jezelf even voorstellen?

Ik ben Rita Kelderman, 84 jaar geleden geboren in Barneveld en toen we getrouwd zijn ben ik in Lunteren gaan wonen. Al 53 jaar woon ik in hetzelfde huis aan de Van der Duyn van Maasdamstraat. Ik heb 2 dochters, Carla, zij is getrouwd met Lex Medendorp. Majan is met Jaco van Riessen (alias Job de Postbooi) getrouwd. Daarnaast heb ik 2 kleinkinderen, Richard en Romy. Mijn man Eddie is 35 jaar geleden overleden, ik stond er dus al vroeg alleen voor.

Je bent al heel lang lid van de Maranathakerk. Wat herinner jij je van de begintijd?

Wat ik me echt nog heel goed herinner is dat wij zelf in die tijd nog naar de Oude Kerk gingen. Ik vooral met mijn schoonmoeder. Mijn man was niet zo meelevend toen. Maar toen hij in het ziekenhuis kwam te liggen, naast iemand van de “minderheid” (zoals de kerk toen genoemd werd) maakte hij kennis met ds. Swets en hij raakte zo onder de indruk van zijn bevlogenheid dat hij eenmaal thuisgekomen zei: ¨van deze kerk wil ik lid worden¨ Vanaf dat moment was hij trouw meelevend. Het kerkje zelf herinner ik mij als een sfeervol houten gebouwtje aan de Molenpol met een stenen pastorie ernaast.

Wat spreekt jou in de Maranathakerk van nu aan?

Ik vind het één grote familie, veel mensen kennen elkaar al heel lang. Het is gemoedelijk en ik ben ook wel een beetje gehecht aan mijn vaste plekje in de kerk. Wat de diensten betreft, we hebben nu natuurlijk veel verschillende predikanten, maar soms wordt ik echt geraakt, ook door dingen die op jouw leven betrekking hebben. Dat doet me dan echt iets. Ook kan ik door een mooi lied geraakt worden.

Wat is jouw favoriete Bijbelverhaal?

Er zijn zo veel mooie Bijbelverhalen. Moeilijk om te kiezen. De gelijkenis van de verloren zoon spreekt me heel erg aan. Wat er ook gebeurt in je leven, je mag altijd bij de Vader terugkomen. Zo mooi ook dat mijn man toentertijd weer de weg terug vond naar de kerk en naar zijn hemelse Vader. Vandaar ook dat ik bij het zingen van Abba Vader altijd weer een brok in de keel krijg.

Welk moment of welke gebeurtenis in je leven had je voor geen goud willen missen?

Mijn man en ik hebben samen met mijn inmiddels overleden zwager en schoonzus Joop en Willie Schreuder Kelderman veel gereisd . Toen ik er alleen voor kwam te staan ben ik nog wel met hen meegeweest op vakantie, maar dat voelde voor mij als alleenstaande niet zo goed meer. Al snel kwam het moment dat een vriendin, die net als ik op de bibliotheek in Lunteren werkte en ook alleen was, voorstelde om eens een keer samen een reis te maken. En dat moment had ik voor geen goud willen missen, want die ene reis was het begin van een serie van 22 jaar samen reizen, door heel Europa, elke keer een maand lang. Dat was echt genieten.

Wat ontroert jou?

Ik hou heel erg van zingen en samen met mijn man zongen we heel veel, bijv. tijdens de afwas en als ik daaraan terugdenk dan ontroert mij dat heel erg. En natuurlijk vooral het lied Abba Vader, dat doet de deur dicht.

Als Jezus bij jou voor de deur zou staan, wat zou je hem willen vragen?

Als ik daar nu aan denk dan zou ik vooral benieuwd zijn hoe Hij er ziet. En ´s nachts als ik eens een keer niet kan slapen vraag ik Hem: wilt U mij rust geven zodat ik in slaap val. En soms heb ik echt het gevoel dat Hij naast mij staat op dat moment. Als Hij dan voor de deur zou staan, zou ik Hem denk ik binnenvragen en Hem bedanken voor die momenten dat Hij mij rust geeft.

Als je 1000 euro zou mogen weggeven, waaraan zou je dat dan doen?

Zelf heb ik niet zoveel meer nodig. Ik zou eerst mijn kinderen wat geven. En ik zou heel graag wat aan een goed doel geven en dan het liefst met een ¨warme hand¨, dat wil zeggen: ik zou het ´t liefst zelf willen overhandigen zodat ik wist dat het op de juiste plek terecht komt. En verder: ik zou gewoon goed om me heen kijken om te zien wie het ´t hardst nodig heeft.

Je mag voor zondag een lied opgeven in de dienst, wat wordt het?

In ieder geval een glorielied. Er zijn zoveel mooie liederen. Maar ik kies dan toch voor Abba Vader, dat steekt er voor mij bovenuit.