Maak kennis met: Tineke Kampen

‘Met Kerst ga ik de kerkdienst het meest missen’

Ik ben geboren in Haaften. Via Bennekom, Hilversum en Leiden ben ik drie jaar geleden in Lunteren terecht gekomen. Na een korte zoektocht langs de kerken in Lunteren, besloot ik dat ik me het meest thuis voelde in de Maranathakerk. Ik ben docent en geef les op Guido in Arnhem. Daar geef ik  biologie en wiskunde.

‘Met Kerst ga ik de kerkdienst het meest missen’

Hoe kom je tot rust?
Als bioloog is dat toch echt in de natuur, haha! Wandelen met zo min moge- lijk mensen, dat werkt voor mij. Ik vind mensen erg leuk, ik werk er natuurlijk ook mee, maar ik moet wel om de zoveel tijd even zonder zijn.

Wanneer ontdekte je dat je niet zonder God wilt leven?
Dat was heel jong bij mij. Ik was net 2 dagen 17 toen ik belijdenis deed. Natuurlijk heb ik mijn twijfels, en die zullen er ook vast wel blijven, maar ik heb toen de knoop doorgehakt. Dit moest het gewoon zijn!

Waar kun je jou voor wakker maken?
Chocolade! Al kun je me maar beter niet wakker maken. Chocolade doet het goed voor mij in alle vormen. Mijn leerlingen proberen me ook echt om te kopen met chocolade, maar dat lukt ze niet!

Hoe veranderde jouw dagelijks leven in deze corona-tijd?In de eerste periode heel veel, ik kwam thuis te zitten als docent. Nooit gedacht dat ik nog eens  vanuit huis les zou geven. Op dit moment verandert er vrij weinig. Ik ga gewoon naar m’n werk.

Ik heb ook vriendinnen door het hele land wonen, 1 vriendin woont zelfs in Duitsland. Gelukkig is er digitaal heel veel mogelijk. Ik mis meer dat we niet meer zo een arm om iemands schouder kunnen slaan, of een knuffel kunnen geven.

‘En wat is er dan mooier dan een overvolle kerk?’

Hoe vier je kerst dit jaar?
Ik ben wel van de Kerst, kijk! De kerstboom staat al voor sinterklaas. Haha. Ik hou wel echt van knus, gezelligheid en lichtjes. Ik heb nog geen kerstliedjes aan, maar ik kijk al wel kerstfilms op Netflix. Kerst vieren we altijd klein, bij mijn ouders. Geen hele dag in de keuken, maar gewoon relaxed. Met Kerst ga ik de kerkdienst het meest missen. Andere jaren zong ik in het project koor. De kerstdienst is echt een feestje, Jezus is geboren! En wat is er dan mooier dan een overvolle kerk?

Wat maakt een gesprek goed?
Als ik iets van de ander geleerd heb. Ik ben niet zo van de koetjes en kalfjes gesprekken. Ik hou meer van diepgang.

Stel, je mag een lied opgeven voor in de kerk? Welke wordt het?
‘You raise me up’ Het liefst de klassieke versie. En de tekst vind ik zó mooi! Dat de kracht van God komt, we hoeven het niet zelf te doen. Dat vind ik heel mooi, want als we het op eigen kracht moeten doen gaat het ‘m niet worden. En dat merk ik vaak genoeg.

Alice Pater