Zorg goed voor elkaar

Bovenstaande woorden zijn onderdeel van een levensgrote muurtekst die geschreven staat op de toren van een parkeergarage op het Mercatorplein in Amsterdam-West. Bij de tekst is een afbeelding geschilderd van de in 2017 overleden Eberhard van der Laan. In 2010 werd hij burgemeester van Amsterdam. Als burgervader wilde hij er voor alle Amsterdammers zijn. Met hart en ziel zette hij zich in voor een veilige en schone stad. Ook toen hij ernstig ziek werd bleef hij betrokken bij het wel en wee in de hoofdstad. De foto waarop hij tijdens een werkbezoek arm in arm loopt met koning Willem Alexander ontroerde velen. Nadat duidelijk werd dat Van der Laan de strijd tegen zijn ziekte niet zou winnen schreef hij een brief aan alle inwoners van zijn stad. Hij besloot zijn afscheidsbrief met de woorden:

‘Zorg goed voor onze stad en voor elkaar.’

Deze laatste woorden kwamen in de achterliggende dagen bij mij bovendrijven. Niet omdat Lunteren stedelijke allures heeft maar wel vanwege de indringende oproep om voor elkaar te zorgen. Hiermee suggereer ik niet dat dit momenteel niet gebeurt, integendeel zelfs! Op heel veel verschillende manieren en momenten zijn er helpende handen, luisterende oren en opmerkzame ogen. Maar we weten allemaal ook dat naarmate een crisis langer duurt er gewenning kan optreden waardoor de zorg voor elkaar op een lager pitje komt te staan. En dat is nu juist niet de bedoeling! Zo heeft Christus het ons niet geleerd en voorgedaan. Geknield bij de voeten van Zijn leerlingen deed Hij een indringende oproep: 

 

‘Toon Mijn liefde aan de ander. Dien de ander, zo heb Ik ook jou liefgehad’ (Johannes 13:14-15; 34-35).

Deze hartelijke liefde betonen gaat niet vanzelf. Het kan schuren, irriteren, niet uit komen, tijd, geld en nachtrust kosten, maar volgens onze Here Jezus Christus zijn dit allemaal geen geldende argumenten om dan maar even de andere kant op te kijken als iemand zorg nodig heeft (Lukas 10:25-37). Als leden van Christus’ gemeente zijn we verantwoordelijk voor elkaar. Deze verantwoordelijk houdt niet op bij de muren van ‘onze’ kerk want ook ons dorp is van Hem. Daarom: Zorg goed voor het dorp en voor elkaar want Hij zorgt voor ons .

Cock Kroon
kw@maranathakerk.net

Deel deze pagina met anderen!