Donderdag 12 september jl. vertrokken we met bijna 50 senioren naar het stadje Elburg.
Daar aangekomen splitste de groep zich in tweeën. De twee groepen maakten een stadswandeling en brachten een bezoek aan museum Sjoel.
In dit museum wordt de geschiedenis van het joodse leven in Elburg tot ca. 1943 belicht. Toen de drooglegging van de Zuiderzee plaatsvond trok een heel aantal Joden al weg uit deze voormalige vissersplaats om elders een bestaan op te bouwen; nadat de nazi’s hun duivelse klauwen uitstaken om Nederland ook ‘Judenrein’ te maken werden de meeste joden uit Elburg gedeporteerd en vermoord.
Tijdens de stadswandeling vertelde de gids over de plekken waar de Joden woonden, werkten en ondergedoken zaten. Ook brachten we een bezoek aan de Joodse begraafplaats; deze plek wordt tot op de dag van dag ‘het huis van de levenden’ genoemd.
Een aantal van de groep bracht nog een bezoek aan de Grote- of St. Nicolaaskerk; tijdens de bezichtiging van de kerk, gebouwd in de 16e eeuw, werd er door een van de plaatselijke organisten op het Heinrich Quellhorst orgel uit 1825 gespeeld. Een drietal deelnemers besloot de toren te beklimmen. Vanaf grote hoogte hadden we een prachtig uitzicht over het stadje, de randmeren, de polders en het ‘oude land’.
Eenmaal terug in Lunteren werden we getrakteerd op een heerlijke warme maaltijd. Met elkaar zien we terug op een indrukkende en gezellige dag waarin we de verbondenheid met elkaar op verschillende manieren hebben ervaren; het vele zonlicht op deze dag was een bijzondere toegift!